друкувати


Врятувати людські життя за будь-яких обставин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-16 11:10:54

Найбільший скарб кожної людини – її життя та здоров’я. На жаль, розуміння цього до багатьох приходить лише тоді, коли трапляється щось прикре. Захистити людське буття від пожеж, різноманітних надзвичайних ситуацій покликаний кожний свідомий громадянин, надто ж – фахівці цієї справи.

Саме тому зараз на Івано-Франківщині з ініціативи Управління Держтехногенбезпеки в області навчанням правил безпеки життєдіяльності охоплено найширші верстви населення. Тематичні бесіди, семінари та «круглі столи» проводяться на підприємствах різних форм власності, у медичних, дошкільних, загальноосвітніх, середніх спеціальних та вищих навчальних закладах Прикарпаття.

Про різнобічний розвиток своїх студентів пильно дбають у Івано-Франківському базовому медичному коледжі. Днями на зустріч із представниками Управління Держтехногенбезпеки в області зібралася повнісінька зала майбутніх молодших медичних спеціалістів та їхніх викладачів. Із розповіді фахівців юнаки і дівчата, котрі уже незабаром отримають підтверджене дипломом право рятувати людські життя, дізналися про кількість пожеж та надзвичайних ситуацій в області, особливості поводження та правильне протистояння будь-якій небезпеці.

Продемонстрований тут же короткометражний фільм «Пожежа у житловій кімнаті» показав майбутнім ескулапам основні етапи розвитку пожежі, невситиме полум’я, котре метр за метром поглинало людське майно, перетворюючи його на жахливе згарище. І молодь, і педагоги усвідомили: найчастіше такі речі стаються з вини самих громадян, котрі нехтують елементарними правилами поводження з вогнем у побуті.

Ще рік чи два – і кожному з цих молодих людей працювати у медичному закладі, виконуючи свою благородну та почесну місію. На жаль, жодна з лікарень чи поліклінік не застрахована від виникнення пожежі. Звичайно, порятунок життів тих пацієнтів, котрі через хворобу не можуть подбати про себе самі, лягає на плечі медичного персоналу. Саме тому фахівці Управління Держтехногенбезпеки в області розповіли студентам про основні принципи евакуації хворих із палаючих приміщень, користування первинними засобами пожежегасіння, внутрішніми пожежними кранами, дотримання протипожежного режиму у медичних закладах, окреслили алгоритм дій у разі спрацювання систем пожежної сигналізації та оповіщення про вогневі випадки.

Дві години захоплюючої лекції пролетіли, як одна мить. І студентам, і педагогам було дуже цікаво почути такий необхідний для кожного матеріал із перших уст – від фахівців Управління Держтехногенбезпеки. Незабаром ці молоді, енергійні, сповнені натхнення та творчих сил, нових ідей і задумів юнаки та дівчата докладатимуть усіх зусиль, щоб повернути втрачене здоров’я своїм пацієнтам. Тепер вони озброєні ще й знаннями правил поводження за будь-якої надзвичайної ситуації. За найменшої необхідності, запевняють, застосують їх у повному обсязі, адже добре розуміють: життя людини безцінне, а вирішальною іноді може стати єдина мить…

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області