друкувати


Політичні танці довкола вічного вогню

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-14 03:30:49

На відміну від Львова, де 9 травня взагалі не використовували комуністичної символіки, Івано-Франківськ виявився ліберальнішим до червоних прапорів, на тлі яких цього дня «світилося» не лишень керівництво міста й облдержадміністрації, а й місцеві церковні ієрархи, які на меморіальному кладовищі пом’янули полеглих у Другій світовій війні. Щоправда, большевицькі полотна цього дня майоріли лише тут, оскільки 8 травня івано-Франківський окружний адміністративний суд заборонив проведення ходи та мітингів з використанням символіки.

Панахида, хвилина мовчання, військовий салют, вінки і квіти до обеліска скорботної матері і пам’ятного хреста, відтак у муздрамтеатрі святкові урочистості і частування ветеранів у фойє — так пройшов цього року цей скорботний день в обласному центрі Прикарпаття.

Активісти прикарпатської «Свободи», схоже, засумнівавшись у законослухняності комуністів, від самого ранку взялися по-своєму допомагати стражам порядку і спільно з іншими націонал-демократичними силами перекрили головну пішохідну вулицю міста — Незалежності — з метою недопущення ходи з червоними прапорами членів Компартії. За словами націоналістів, їх насторожив несподіваний лист народного депутата від КПУ А.Найдьонова, який забажав саме цього дня провести зустріч із виборцями на Вічевому майдані, а відтак з ними пройтися вулицею Незалежності й звернути на вул. Лепкого, яка веде до меморіального кладовища. Для запобігання такому розвиткові подій представники «Свободи», КУНу і «Батьківщини» провели імпровізоване віче на перехресті вулиць Шашкевича та Незалежності. Його учасники скандували гасла: «Серп і молот — смерть і голод!», «Сталін та Гітлер — окупанти», «Верховну зРаду — у відставку!», «Бандера і Шухевич — наші герої!» тощо.

Також у Коломиї під час поминальних заходів за жертвами Другої світової війни, як повідомив депутат облради від ВО «Свобода» Руслан Зелик, місцеві комуністи робили спробу підняти червоний прапор, проте цього не дали їм зробити «свободівці», які прийшли на панахиду із синьо-жовтими стягами, пов’язаними чорними траурними стрічками.

«Депутати від «Свободи» не допустили жодної червонопрапорної демонстрації в Івано-Франківській області. Дуже важливо, що «червоні» не пройшли центральними вулицями івано-Франківська, як декларували. Ми проконтролювали виконання рішення суду про заборону акцій і демонстрацій з червоними прапорами», — зазначив депутат обласної ради від ВО «Свобода» Василь Попович.

Крім цього, 9 травня понад 100 волонтерів від івано-франківської, закарпатської та львівської «Свободи» і громадської організації «Люстрація» під керівництвом депутата Івано-Франківської обласної ради, «свободівця» Віктора Неміша оберігали українські державні символи на горі Говерлі від зазіхань представників проросійських організацій, які, як кажуть активісти, за інформацією достовірних джерел, планували там замінити синьо-жовтий прапор на червоний і розбити кам’яний тризуб. «На знак протесту проти безкарного розгулу українофобії ми спалили червоний прапор неіснуючої держави і прапор Партії регіонів, під крилом якої відбуваються україноненависницькі акції. Щоби не спричинити екологічного лиха від попелу цих прапорів, ми його помістили в окремі банки і відправили поїздами Януковичу — в Межигір‘я та Путіну — в Кремль», — розповів В. Неміш.

Проте обласна прокуратура відразу спростувала спалення прапорів на Говерлі. «За інформацією правоохоронних органів, які здійснюють забезпечення правопорядку на Говерлі, вранці до підніжжя гори прибуло кілька осіб на чолі з одним із депутатів облради від ВО «Свобода». Зазначені особи на вершину не піднімалися, жодних акцій, у тому числі спалення прапорів, не чинили і через кілька хвилин поїхали з цієї території», — йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Івано-Франківської області.

Але наступного дня депутати облради В. Неміш і В. Попович дали прес-конференцію, щоб, як наголосили, розставити всі крапки над «і». Вони представили відео- і фотодокази того, що відбулося 9 травня на Говерлі, для спростування, як було наголошено, неправдивої інформації, котру поширила прикарпатська прокуратура. В. Неміш розповів журналістам, що на Говерлу піднімалися невідомі в червоних футболках, один з яких був у пілотці з радянською символікою. «Свободівці» попросили групу не робити жодних провокацій, а незнайомця — зняти пілотку. Все обійшлося без конфлікту.

Автор: Оксана ПРОЦЮК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА