друкувати


Рибна дієта знижує ризик розвитку раку товстої кишки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-14 01:10:14

Люди, що споживають велику кількість риби, менше за інших ризикують захворіти на рак товстої і прямої кишки. Такий висновок зроблений вченим з Медичної школи Роберта Вуда Джонсона при Університеті медицини і стоматології Нью-Джерсі (США) за результатами аналізу підсумків 41 дослідження, опублікованого з 1990 по 2011 рік.

Всі ці роботи, що проводилися в США, Норвегії, Японії, Фінляндії та інших країнах, вивчали зв'язок між присутністю риби в раціоні, діагностуванням раку і смертельними результатами від цього захворювання.

Як з'ясувалося, регулярне поїдання рибних страв на 12% знижує ризик розвитку раку товстої й прямої кишки і смерті від цих онкохвороб. Найкраще така дієта захищає від раку прямої кишки. Так, при максимальній кількості "рибних днів" на тижні вірогідність захворіти раком прямої кишки знижується на 21% порівняно з мінімальним вживанням рибних страв. За тих же умов вірогідність появи раку товстої кишки зменшується лише на 4%.

Можливо, що захисні властивості забезпечують жирні кислоти Омега-3. Як відзначають автори роботи, залишається не цілком зрозумілим, чи володіють настільки ж благотворним ефектом харчові добавки (наприклад, капсули з риб'ячим жиром). Не ясно і те, чи можуть рибоїди знизити ризик онкохвороб ще більше, якщо почнуть споживати цей продукт частіше.

Результати дослідження опубліковані у виданні American Journal of Medicine.

Джерело: Освітній портал