друкувати


Vivat, alma-mater!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-11 12:30:18

Коломийська гімназія ім. Михайла Грушевського посіла 48 місце в рейтингу найкращих шкіл України за версією журналу «Фокус». В першу чергу до уваги брався сумарний результат в Зовнішньому незалежному оцінюванні з дванадцятьох предметів, здобутий учнями за 2011 рік.

Додатковими бонусами при складанні рейтингу була наявність профільного навчання та додаткових занять, яких у нашій гімназії чимало. Варто зауважити, що аналізувалося майже 20 тисяч українських шкіл.

Як вдалося Коломийській гімназії показати такий результат та про амбіції на майбутнє - ми запитали у багатолітнього керівника навчального закладу Йосипа Матковського.

– Йосипе Миколайовичу, успіхи будь-якого навчального закладу багато в чому залежать саме від керівника. Розкажіть, будь ласка, про свій трудовий шлях, а також про принципи, які сповідуєте в роботі з дітьми та педагогами.

– Одинадцять років я пропрацював вчителем географії в першій школі. Цим відрізком своєї трудової діяльності я дуже пишаюся, тому що маю два випуски, які нині є успішними самодостатніми людьми. Коли в 1990 році відновили діяльність гімназії, то я наступні одинадцять років працював заступником директора гімназії. Зараз вже новий період в одинадцять років я працюю директором.

В своєму житті намагаюся якомога більше контактувати з дітьми. Від них набираюся сили, творчості, наснаги у праці. Завжди намагаюся дотримуватися кредо, яке виробив протягом життя. До всіх дітей і ставлюся так, як до власних. Діти це відчувають і відплачують взаємністю, довірою, повагою. Нині в гімназії навчається 390 учнів.

Колись побутувала думка, що кадри вирішують все. І справді. Хороші вчителі забезпечують гарні результати. Переважний вчительський кістяк склався ще в першій школі. Вони досі успішно працюють в гімназії. Їх є 40-45.

– Чим все-таки вдалося підкорити рейтинг журналу «Фокус»?

– Я розумію, що місце почесне, але мені було б набагато приємніше, якби Коломийська гімназія очолювала першу півсотню. Але все одно ми були раді почути таку новину. Першим знайшов цю інформацію та розповів нам Дмитро Карп’як. Він давній прихильник нашого навчального закладу. Пан Дмитро першим нас і привітав.

За декілька днів до цього мені телефонував головний редактор журналу «Фокус» і поставив декілька нейтральних питань про діяльність закладу. Я подав усю можливу інформацію про нашу гурткову роботу, про факультативи, профільне навчання. Я тоді не запитав про мету збору цієї інформації. Мені було приємно, що він нас помітив як один з найкращих навчальних закладів. Допомогло нам виділитися саме Зовнішнє незалежне оцінювання. Це той фактор, який від нас практично не залежить, тому ЗНО виведено з-під юрисдикції школи.

– Якими були результати ЗНО учнів гімназії за минулий рік?


– В 2011 році було два випускних класи, в яких навчалося 48 учнів. З них за результатами ЗНО восьмеро продовжили навчання в університетах Польщі, 12 учнів вивчають юриспруденцію та право, 9 випускників продовжили навчання в медичних ВУЗах, 12 учнів навчаються у столичних університетах. Тобто мова йде про те, що всі поступили, причому 90% учнів вчаться на державній формі навчання.

З біології і хімії Олег Токарчук набрав максимальну кількість балів на ЗНО.

– Розкажіть, будь ласка, про інші фактори, які допомогли гімназії піднятися в рейтингу.

– Найбільше відіграло роль профільне навчання. За таким навчанням діятиме школа майбутнього. За кордоном профільна школа функціонує вже давно і знаходиться на високому рівні. До прикладу, у США діти в старшій школі вивчають тільки чотири обов’язкових предмети, решта – обирають самі за уподобаннями. А в нас трохи цього бояться у міністерстві. Перший крок зробили і поки що все. Можливо, через рік із введенням нових навчальних планів щось зміниться у цьому напрямку.

– Які перспективи бачите для гімназії на наступний рік? Чи з’явився азарт покращити результат?

– Нинішні наші класи не є слабшими, ніж минулорічні. Думаю, що вони теж покажуть гарний результат під час ЗНО.

Користуючись нагодою, хочу подякувати журналу «Фокус», тому що там провели дуже велику роботу. Крім того, велика подяка вчителям та учням.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти