друкувати


Психологи обгрунтували використання крупних шрифтів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-10 02:45:35

Учені з Берлінського університету імені Гумбольта і Гетінгенського університету (Німеччина) встановили, що крупний шрифт викликає сильніший емоційний відгук у людини, ніж дрібний. Стаття учених з'явилася в журналі PLoS ONE, а її короткий переказ наводить ScienceNOW.

У рамках роботи вчені відібрали для тестування 25 добровольців. Їх помістили в кімнату, де на екран комп'ютера виводилися слова з позитивним, негативним і нейтральним емоційним забарвленням – наприклад, "подарунок", "смерть" і "стілець" відповідно. Всього їм показували 72 різних слова.

Учасники експерименту сиділи на відстані 60 сантиметрів від екрану. Слова були написані шрифтом Arial і з'являлися в двох можливих розмірах – 125 pt і 28 pt. Емоційний відгук випробовуваних реєструвався за допомогою електроенцефалографії.

Статистичний аналіз зібраних даних дозволив встановити, що в разі демонстрації слова, набраного крупним шрифтом, емоційний відгук відбувався в середньому на 10 мілісекунд раніше, ніж у разі показу букв подрібніше. Окрім цього, відгук на крупний шрифт тривав у середньому на 180 мілісекунд довше.

Дослідники пов'язали це з тим, що великий розмір означає в деякому розумінні близькість об'єкту. Тобто, наприклад, велику картинку зі страшним змістом мозок розцінює як небезпеку, що знаходиться зовсім поряд.

Джерело: Освітній портал