друкувати


"Водограй" пам’яті Володимира Івасюка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-08 03:45:43

У селищі Брошневі-Осаді на Рожнятівщині завершився XI відкритий обласний дитячий фестиваль-конкурс української естрадної пісні «Водограй», присвячений 63-й річниці від дня народження лауреата Шевченківської премії, Героя України композитора Володимира Івасюка.

У цьому проекті взяв участь 71 конкурсант, з-поміж яких — тріо з Голинської ДШМ і дует — з Рогатинської, творчі делегації з батьківщини маестро — Кіцмані на Буковині, з Донецької та Львівської областей, з Рожнятівського, Калуського, Долинського, Рогатинського, Городенківського, Косівського, Тисменицького, Снятинського районів, з Івано-Франківська, Калуша, Долини, Болехова тощо.

Пісня — поміж нас

Фестиваль-конкурс у Брошневі-Осаді відбувався на базі Народного дому (керівник — Люба Попович-Ваків) та Брошнів-Осадської дитячої школи мистецтв ім. В. Івасюка, на чолі з Катериною Тринчук — засновником «Водограю» і багаторічним його директором. «Конкурсанти «Водограю», — каже Катерина Тринчук, — це традиційно представники шкіл мистецтв і музичних шкіл івано-Франківщини. Звичайно, цього року на представницький рівень фестивалю-конкурсу так чи інакше вплинуло і недостатнє фінансування культури загалом. Свого часу у «Водограї» брали участь діти із Запоріжжя, Тернополя, з трьох районів Львівщини, юні виконавці з Польщі і т. д. Надіємося, що «Водограй» уже доріс до статусу всеукраїнського. Щоб ми могли не лише інформувати охочих, а й запрошувати їх. Вважаємо, що пісенний форум ім. В. Івасюка повинні представляти конкурсанти звідусіль. Адже мати Володимира — із Запоріжжя, батько — буковинець, а незабутні пісні композитора вклонилися всій Україні. Але, як не прикро, ми вже одинадцять років, як кажуть, варимося у власному соку».

«Водограй» наразі має статус відкритого обласного фестивалю-конкурсу та проводиться під патронатом облдержадміністрації. Тож, як на нас, щонайперше мав би бути відкритим, у розумінні презентаційно обов’язковим, для кожного району Івано-Франківщини. Навіть попри об’єктивність і хронічність економічних викликів. Якщо на «Водограй» їдуть до Брошнева-Осади за власний рахунок юні конкурсанти з Ясинуватої на Донеччині, з Кіцмані на Буковині чи Рави Руської на Львівщині, то участь усіх без винятку районів Прикарпаття мала б бути і без примусу справою честі.

Ірина МІГІРЮК, директор Кіцманської ДШМ:


— Пишаємося, що Володимир івасюк був одним із найкращих учнів нашої школи, а його батько сприяв, щоб 1955 року вона народилася. На «Водограї» ми вперше, тож розуміємо свою відповідальність і честь представляти землю, яка народила Володимира Івасюка, і Школу мистецтв, яку, як і у Брошневі-Осаді, названо його іменем.

Олександр ШЕВЧЕНКО, композитор і поет:

— Я уродженець Брошнева-Осади, хоч тепер живу у Львові. Попри те, що мої твори «Старенький трамвай», «Берег ріки», «Кантрі», «Я їду до моря» вже стали палітрою репертуару «Піккардійської терції», значну частину пісень пишу для дітей. Тож не минаю такі форуми української дитячої естрадної пісні, як «Водограй». Ми з дружиною — співачкою Наталкою Самсоновою виховуємо у дітей культуру естрадного вокалу та сценічної майстерності. А досвід наші учні мають змогу набувати саме на таких фестивалях-конкурсах.

Ірина ІЩЕНКО, начальник відділу культури міста Ясинуватої Донецької області:

— Маємо щастя вже вшосте брати участь у «Водограї». і щораз наповнюємося новими емоціями, які й спонукають до нових поїздок. Атмосфера пісень Володимира івасюка не може нікого залишити байдужим. Хоч їхати на фестиваль і справді дуже довго. Але це нас не страшить. Щорічно такі конкурси проводимо і у своєму невеликому містечку, а переможець дістає право поїхати на «Водограй».

Стабільність — добра ознака

Журі фестивалю-конкурсу, яке очолював начальник управління культури івано-Франківської ОДА В. Федорак, представляли: начальник відділу культури і туризму Рожнятівської РДА заслужений працівник культури України Я. Тринчук, професор ПНУ ім. В. Стефаника заслужений діяч мистецтв України Х. Михайлюк, доцент заслужена артистка України О. Молодій, старший викладач інституту мистецтв М. Стефанюк, заступник начальника відділу культури і навчальних закладів управління культури Івано-Франківської ОДА Т. Присяжнюк і начальник управління культури виконкому Івано-Франківської міськради заслужений артист України М. Петрик.

Цьогорічний «Водограй» можна назвати тріумфом Брошнів-Осадської дитячої ДШМ: у старшій віковій групі гран-прі виборола Катерина Фрей, а у середній — Маріанна Павлів. У молодшій групі посіла перше місце (гран-прі не визначали) Вікторія Попадюк, вихованка Калуської ДМШ №2.

Василь ТИМКІВ, заступник начальника управління культури ОДА, заступник голови журі так оцінив рівень дитячого фестивалю в Брошневі-Осаді:

— Одинадцятий фестиваль упродовж десяти роківѕ Хоч і не ювілейний за числом, але ювілейний за часом. Дуже добре, що у нашому надзвичайно мінливому житті є такі стабільні речі. Тож треба дякувати місцевій владі, зокрема районному відділові культури, який курирує цей захід. Так, я погоджуюся з вами, що палітра пісень, якщо б фестиваль тривав два дні, була б ширшою. Але, з другого боку, невелика кількість творів мобілізує виконавців. Цього року, як відзначило журі, учасники підготували високоякісні фонограми та сценічні костюми, продемонстрували фахову сценографію. Від кожного такого форуму, я думаю, Рожнятівщина і зокрема селище Брошнів-Осада відчутно виграють. Традиція має продовжуватися, а Івасюкова пісня — звучати. і чудова організація «Водограю» тільки до цього й спонукає...

У своїх вітаннях голова Рожнятівської РДА Микола Філіпович побажав «Водограю» виходу на міжнародний рівень, а голова Брошнів-Осадської селищної ради іван Шикеринець пообіцяв сприяти тим, хто щороку докладає значних зусиль для організації й проведення в селищі пісенного дитячого форуму — передусім місцевій ДШМ ім. Володимира Івасюка та Народному домові.

Автор: Ігор ЛАЗОРИШИН
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА