друкувати


"Залізні коні" у вогні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-08 04:45:20

Автомобіль давно вже став не розкішшю, а засобом пересування багатьох українців. Свідчать про це щоденні затори на дорогах, довжина яких росте з кожним роком. Втім, із такою ж швидкістю росте і кількість дорожньо-транспортних пригод та чисельність пожеж автомобілів. За статистикою Управління Держтехногенбезпеки в області, з початку цього року на Івано-Франківщини загорілося 42 транспортні засоби.

Більшість пожеж в автомобілях виникає з вини самих автолюбителів. Причиною ж нещасть часто стає або некваліфікований ремонт авто, або їх неналежне технічне обслуговування.

Дуже часто власники недбало ставляться до пожежної безпеки своїх «залізних коней». Відсутність, несправність, знаходження в непередбаченому місці або протермінованість вогнегасника, невідповідність його об’єму типу авто – все це проблеми, звичні для українця. Проте водії часто не надають цьому серйозного значення. Люди думають, що застраховані від неприємних сюрпризів на кшталт пожежі, а, якщо навіть це й трапиться, то вогнегасник однаково не допоможе. Але, як говорять, доки грім не вдарить, селянин не перехреститься.

Іншою, не менш розповсюдженою причиною загорань транспортних засобів є перенавантаженість системи електроживлення. Намагаючись створити комфорт у салонах авто, власники часто занадто стараються. А не розрахована на таке навантаження проводка не витримує живлення сигналізації, саббуферів, підсилювачів, музичних центрів і бортових телевізорів. Трапляються випадки, коли автівка загоряється і через неправильне влаштування електромережі.

Фахівці запевняють: транспортні засоби іноземного виробництва спалахують частіше за вітчизняні аналоги. Причиною такої «легкозаймистості» іномарок є використання сучасних полімерів та систем змащення із невстановленими пожежонебезпечними властивостями. Це сприяє виникненню та швидкому розповсюдженню вогню.

«Пана видно по халявах», – казали колись. Сьогодні ж доброго господаря видно за технічним станом його автомобіля, чільне місце у якому має займати протипожежне оснащення.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області