друкувати


З непримітного шматка глини творяться дива

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-07 05:10:44

У віддаленому коломийському селі Пилипах виготовляють майже 50 найменувань кахельної плитки для камінів, печей, лежанок, вільно стоячих буржуйок. Від 1992 року там діє торгово-виробнича фірма «Терракота». Про шлях перетворення глини у стильну кахлю розповів Сергій Проскурняк, завідувач виробництва.

З початку заснування фірма займалася виробництвом різної керамічної продукції. Від 1997 року її повністю перепрофілювали на пічний та камінний кахель. Мовляв, на них є добрий попит. Працюють на фірмі лише під замовлення. Що цікаво, більшість клієнтів «Терракоти»  - з-за кордону (Молдова, Росія, Польща, Чехія, Німеччина).

Сировину для виготовлення кахель беруть місцеву. Кольорову глазур, яка надає шарму і неповторності кожному виробові, привозять з Німеччини та Чехії. Одна плиточка коштує від 18 до 100 гривень. Все тому, що багато ручної роботи, і цілий місяць праці вкладається у кожен виріб.

Спершу з сухої глини роблять пластичну. Потім методом пресування формується відбиток майбутнього узору кахлі. На подальший процес сушки знадобиться від 10 до 15 діб. На цьому етапі все комп’ютеризовано. Температура, вологість та інші потрібні параметри контролюються електронікою. Наступний крок – це чистка всіх нерівностей, видимих дефектів. На цей раз лише вправні руки майстрів впораються із завданням. Далі на 18 годин сира кахля потрапляє у піч для першого утильного випалу. Після повільного охолодження працівники вручну покривають виріб кольоровою глазур’ю. Насамкінець 8 годин  при температурі до 1000 градусів за Цельсієм  - і все готово.

Процес випалу триває два тижні. Загалом від сирої глини до красивої кахлі потрібно місяць часу.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти