друкувати


Коломийський "динамівець" Володимир Стромецький

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-07 03:10:53

«Колекціонер з Коломиї Володимир Стромецький за професією – лікар-стоматолог. Ні, ні, не подумайте, що він колекціонує зуби. У його житті поєднались дві, здавалось би, зовсім непоєднувані справи – стоматологія і футбол. Уже довгих п’ятдесят два роки пан Володимир є вірним та відданим фанатом футбольного клубу «Динамо-Київ». За ці роки у футбольній команді помінялись десятки гравців, а він і досі є палким шанувальником улюбленого «Динамо». За п’ятдесят два роки Володимир Стромецький зібрав усе, що стосується київського футбольного клубу: вимпели, значки, кубки, м’ячі, брендові ручки та запальнички, іграшки, галстук, кеди, шкарпетки, книжки про «Динамо», фотографії гравців, календарі, вирізки з газет та журналів, календарі, плакати та ще багато іншого.

Про коломийського «динамівця» мені розповіла моя колега-журналістка і на мою пропозицію поділитися з читачами нашої газети про своє щастя колекціонера Володимир Стромецький охоче погодився. Одна із кімнат у його будинку – це своєрідний маленький музей, у якому зберігається уся символіка та атрибутика «Динамо». Кожен експонат «музею» має своє місце та свою історію, а пан Володимир – екскурсовод, який у найменших деталях може розповісти про той чи інший предмет. Він міг би годинами говорити про футбол, адже чоловік не тільки колекціонує динамівську символіку, а й відмінно знає історію футбольного клубу «Динамо». Цікавлюся звідки така фанатична любов до футболу і чому саме «Динамо». «Моя любов до футболу і до київського «Динамо» зокрема зародилася ще у далекому 1960 році, коли я випадково почув по радіо репортаж про те, що «Динамо» перемогло у матчі уже не пам’ятаю точно з ким і гол «через себе» забив Валерій Лобановський. І тоді ми із хлопцями-однолітками, які жили у мене по сусідству, почали копіювати отой доленосний гол Лобановського, подвір’я біля моєї хати перетворилось на футбольне поле і ми зранку до ночі ганяли м’яч» - пригадав Володимир Стромецький.

А ще пам’ятає як тоді усі хлопці рівнялися на воротаря «Динамо» Віктора Баннікова, якого всі називали «чорною блискавкою». З того часу чоловік став затятим вболівальником ФК «Динамо», не пропускав жодного репортажу по «брехунці», хоча, зізнається, якщо би тоді почув про якусь іншу команду, то, можливо, все життя вболівав би за неї. Тоді звичайна любов малого хлопця до футболу і до «Динамо» переросла у колекціонування постерів, вирізок з газет та журналів. І пан Володимир дістав свій перший альбом, який він завів ще у 1964 році. Саме тоді він ще хлопчиськом купив газету «Радянська Україна» і натрапив на світлину, де була зображена команда «Динамо-Київ» після гри, на якій вони виграли кубок Радянського Союзу. Той альбомчик уже «зістарівся» з часом, трохи пожовк, однак час не має влади над тими, хто у ньому: відомі футболісти, яких вже навіть немає серед живих, назавжди залишилися молодими двадцятилітніми юнаками. Таких альбомів у Володимира Стромецького більше десятка і всі вони присвячені гравцям київського «Динамо» та усім їхнім матчам. І, варто зазначити, вирізки з газет і світлини розміщені в альбомах у хронологічному порядку. Перегортаючи сторінки альбомів, пан Володимир у деталях розповідав про кожну світлину, після якого матчу вона була зроблена, скільки голів і ким було забито у ворота супротивника. Та найбільшою гордістю колекції чоловіка є альбом, присвячений Олегу Блохіну. На більше ніж ста сторінках альбому пан Володимир розмістив у хронологічному порядку усі фото та коментарі з газет, що стосувалися відомого на той час футболіста. Як це не дивно, а от той альбом - то своєрідна футбольна біографія Олега Блохіна, адже у фотографіях відображено його шлях від футболіста до тренера. Колекціонування футбольної атрибутики настільки захопило чоловіка, що він віддався цій справі сповна: з кожними роком його колекція доповнювалась усе новими елементами, які він збирав сам, перекуповував у знайомих, навіть їхав за деякими у Київ. Зараз унікальна колекція футбольної атрибутики київського «Динамо» пана Володимира налічує кілька тисяч.

На стіні у кімнаті-музеї висять шість стендів, повністю заповнених різними значками. Колекціонер зазначив, що це історія футбольного клубу «Динамо» у значках. «Кожен з цих знаків був випущений до якогось матчу чи чемпіонату. Їх тоді було дуже багато і коштували вони всього 15-20 копійок. Однак були й такі, що коштували і 20-30 рублів. На той час моя зарплата стоматолога складала 100 рублів і майже половина зарплатні ішла на купівлю нових елементів колекції», - з усмішкою розповів чоловік.

У 1974 році Володимир Стромецький вперше поїхав на матч «Динамо», яке тоді грало зі «Спартаком». Пан Володимир пригадав, що його тоді переповнювали такі емоції, що словами їх просто не передати: стотисячний стадіон, прапори, тисячі автомобілів, вигуки вболівальників, улюблені футболісти. Чоловік не пропускав жодного матчу «Динамо», завжди діставав квитки і їхав вболівати за улюблену команду. Йому вдалося зібрати автографи майже усіх футболістів київського «Динамо», які теж поповнили його колекцію. Та найціннішими експонатами своєї колекції пан Володимир вважає футбольний м’яч з автографами і фотокартками футболістів, який йому подарувала дочка Валерія Лобановського, та футбольний кубок, який давали учасникам прощального матчу Олега Блохіна.

Володимир Стромецький і досі поповнює свою футбольну колекцію все новими і новими елементами та перед телевізором вболіває за свою улюблену команду і, жартуючи, каже, що любов до футболу – у нього в крові.

Автор: Оля ПОЛЮК