друкувати


Зустрічі бджолярів у Карпатах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-05 01:30:11

Здавна люди вважали бджолу священною комахою. Спостерігаючи за життям бджолиної сім’ї, вони знаходили в ньому багато повчального і для себе. Тому не дивно, що в народі нашому побутує так багато прислів’їв про бджолину працьовитість, рішучість і дружбу, а ще більше – про мед.

А покровителями цього незвичайного і таємничого промислу вважаються святі Зосима і Саватій. У народі кажуть, що це вони навчили людей правильно утримувати пасіку і утримувати це господарство. Саме при житті цих святих, у ХV столітті, крилаті трудівниці почали "приручатись". Цікавим також є те, що в минулому при вході на пасіку обов’язково була ікона із зображенням Зосими і Саватія, а пасічник, не помолившись, не починав свою працю. Це важливо і сьогодні – на пасіці нічого робити не тільки людині з брудними руками чи в брудному одязі, а і з брудними помислами в душі. І вже споконвіків 30 квітня в Україні вшановують святого Зосима.

Символічно, що саме напередодні цього свята, 27-29 квітня у Долині з ініціативи редакції журналу "Український пасічник" (м.Львів), обласної асоціації розвитку бджільництва "Галичина", обласного осередку "Братства бджолярів України", представництва Братства пасічників міста Львова "Рій", ГО "Братство карпатських бджолярів", Асоціації "Підприємці Долинщини" та туристично-інформаційного центру "Бойківщина" і за активної участі Долинського районного товариства пасічників, Долинської міської ради і районної державної адміністрації відбулися "Зустрічі бджолярів в Карпатах". Місцем проведення "Зустрічей…" було обрано чудове і затишне місце нашого краю – лікувально-оздоровчий комплекс "Дружба". Делегації пасічників почали прибувати сюди в п’ятницю пополудні. Першими приїхали представники з-за кордону – з Польщі, Словаччини, Болгарії, Росії. За декілька тисяч кілометрів прибув гість з далекої Чувашії. Зранку в суботу до проведення заходу долучилися представники Львівської області та пасічники Івано-Франківщини. На реєстрації усіх учасників зустрічали наші долинські красуні з символічними косинками. На перший в Україні захід такого формату прибуло загалом понад 250 учасників і жоден із них не залишився байдужим, щоб не сказати тепле слово нашим дівчаткам.Так що в приємному настрої гості перебували вже з перших хвилин, і, що важливо, не розчарувалися. На території комплексу було розгорнуто виставку-ярмарок бджільницького інвентаря та продукції бджільництва. Особливо привертала увагу скульптура бджоли, виготовлена дрогобицьким умільцем Миколою. Після реєстрації і відвідування виставки учасники зібралися в конференц-зал, де рівно о 10 годині священики декан Долинського деканату УГКЦ о. Зореслав Котович і о. Богдан Тисяк відслужили молебень до Пресвятої Богородиці, поблагословили учасників заходу на плідну працю і провели освячення. Після освячення конференція розпочинає свою роботу. Звучить Гімн України. В зал вносяться пасічницькі хоругви. Ведучий заходу головний редактор журналу "Український пасічник" (м. Львів) Микола Осташевський надає слово голові Долинської райдержадміністрації Олександру Криницькому. Наступним до учасників конференції із щирими словами привітань звернувся міський голова Долини Володимир Гаразд.

Разом почесні гості Олександр Криницький і Володими Гаразд вручили грамоти райдержадміністрації і районної ради активним пасічникам Долинщини: Вовківу Богдану Йосиповичу із Малої Тур’ї, Гаврилишину Михайлу Васильович Гнатківу Миколі Васильовичу Кісу Володимиру Васильович з Тростянця, Івашківу Василю Михайловичу із Бубнища, Кондрин Світлані Михайлівні з Долини.

Учасників "Зустрічей…" привітав начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Андріїшин. Він надзвичайно високо оцінив проведення такого заходу і передав його учасникам щирі побажання та слова подяки за нелегку пасічницьку справу від голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка. За вагомий внесок розвиток бджільництва на Прикарпатті пан Андріїшин вручи грамоти голови облдержадміністрації та голови обласної рад нашим краянам – директор туристично – інформаційного центру "Бойківщина" Наталії Богданівні Яремій та голова Асоціації "Підприємці Долинщини" Олександру Романович Кізимі, а також голові обласного осередку "Братство Бджоляр України" Михайлу Степанович Хмеляку. А грамотою головного управління агропромислового розвитку ОДА нагороджени Осташевський Микола Дмитрович – головний редактор журналу "Український пасічник".

Потім з привітальним слово "Зустрічі бджолярів в Карпатах" до учасників заходу звернувся голова Рожнятівської районної ради Анатолій Дирів. Від імені оргкомітету 43 Конгресу Апімондії до присутніх звернулася його президент Тетяна Васильківська. Після цих виступів-привітань почалася безпосередньо сама конференція. Перед учасниками виступали з тематичними лекціями провідні вчені науково-дослідних закладів Львова, Харкова, Києва, Чернівців, Москви, міст Польщі. Всього було більше 20 виступаючих. Програма була насичена, але однозначно корисна для слухачів та цікава. Але роботою лише конференції наші "Зустрічі…" не обмежилися. Програма була більш різноманітна. Після завершення офіційної частини на учасників очікувала концертна програма. З пісенним мистецтвом нашого краю гостей знайомив наш чудовий гурт "Контраст". І його виступ, як завжди, був на ви соті. А пізно ввечері була запалена святкова ватра. Приємно відзначити те, що до її підготовки, очищення території, заготівлі дров та встановлення лавок долучилися долинські ветерани - пасічники: Дмитро Мельник, Іван Косенко, Богдан Вовків, Василь Гачка, Богдан Білянський, Михайло Гаврилишин, Мар’ян Главач. Молодці ветерани, є ще порох в порохівницях.

Такою була субота, 28 квітня. В неділю зранку, поки гості снідали (до речі, дуже багато схвальних відгуків за якість харчування було висловлено на адресу працівників кухні ЛОКу "Дружба") прибув автобус, виділений Долинською РДА, який і відвіз учасників в Стару Долину до церкви Різдва Пресвятої Богородиці, де на закінчення Служби Божої відбулося освячення хоругв та образів. По обидва боки престолу вздовж церкви тримали бджолярі з різних міст України хоругви, які привертали увагу своїм різноманіттям.А голова Стрийського товариства пасічників Ігор Дмитрович Брик, привітавши усіх присутніх з такою подією, вручив подарунок для нашої церкви – образ Ліської Матері Божої з храму Успення Пресвятої Діви Марії, щорозташований у центрі Стрия. "У нас вже здавна існує така традиція, що коли відвідуємо великі та цікаві заходи, їдемо туди з подарунками. Думаю, що ікона Ліської Божої Матері стане чудовим надбанням церкви", – говорить Ігор Брик.

Після освячення тим же автобусом учасники виїхали в нову частину міста, по дорозі зупиняючись для того, щоб покласти квіти біля пам’ятників Тарасу Шевченку та Борцям за незалежність. А на початку вулиці Грушевського учасників "Зустрічей" вже чекав Долинський муніципальний оркестр та ансамбль танцю "Бойківчанка". Під звуки оркестру святкова колона пройшла вулицями міста до пам’ятника Грушевському, де було покладено квіти і відбувся невеликий підсумковий мітинг . На ньому господарі, в особі міського голови Володимира Гаразда, подякували гостям, а гості в свою чергу щиро подякували долинянам.

Зовсім швидко промайнув час і потрібно повертатися додому. Пасічники з усіх куточків України та сусідніх держав від’їжджали з святковим піднесенням, адже тут вони отримали багато корисної та цікавої інформації, обмінялися досвідом та чудово провели час. Прощаючись та дякуючи усім за організацію цього заходу, надіються вони отримати шанс приїхати сюди знову вже наступного року. Таким було наше бджолярське свято.

Джерело: rada.dolyna.info