друкувати


"Свято ковалів" вже удесяте відбувається в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-05 01:10:34

З-під молота і наковальні — до івано-франківського середмістя. Арка дружби — чергова окраса міста, яку подарували столиці Прикарпаття ковалі з усього світу. Їхні свіжі колективні доробки щороку озодоблюють міські вулиці та площі. Нову туристичну звабу розташували на вулиці Низовій. Її оздоблюють численні авторські деталі, які демонструють ковальську креативність кожного окремого майстра.

Відкриття арки дружби, започаткованої учасниками минулорічного свята ковалів, дало старт наступному, ювілейному. Вдесяте на Прикарпаття з їхалися власники надзвичайного фаху з усіх куточків світу. Цьогоріч зареєстровано 18 країн-учасниць та близько сотні іноземців з них.

Не просто популяризація, а збереження ремесла як такого — мета щорічного свята ковалів. Серед доробків його учасників — своєрідна в’язниця для усіх талісманів та прикрас, які зняли нещодавно із кованого дерева щастя. Окремі гості працюють над новинками не в універсальному ковальському вбранні, а з автентичними елементами ідентифікації власного походження.

Окрім іноземців на 10-му святі ковалів — ще кілька сотень вітчизняних учасників. Усі гуртом впродовж 2-х днів вони працюватимуть над новим завданням — кожен виготовить дзвіночки на власний смак та розсуд. Ними прикрасять ще один ковальський монумент, створений у співпраці з архітекторами — пам’ятник першій українській церкві.

В рамках ювілейного свята ковалів також нововведення на кшталт лекцій. І одразу три виставки. Дві з них — у галереях Бастіону, на якому вперше проводять це дійство. Це традиційна експозиція орнаментального ковальства, а також ретроспектива творчих надбань учасників свята за всі попередні роки. Ще одну експозицію студентських робіт презентували поруч — у музеї Мистецтв Прикарпаття.

Джерело: Радіо «Західний полюс»