друкувати


Україна в лідерах за кількістю розлучень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-03 06:04:54

Україна в лідерах за кількістю розлучень. Ситуацію може виправити досвід інших країн, зокрема італійське "терпіння" і аліменти по-німецьки, пише "Сегодня".

За словами наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Людмили Слюсар, Україна та інші країни СНД - лідери за рівнем розлучуваності в Європі.

"У сталінські часи у нас була досить складна, двоступенева система розлучень. Коли її спростили в кінці 1960-х, кількість розлучень відразу зросла. До кінця 1980-х відсоток тих, хто розлучається, був практично незмінним, але на початку 1990-х, за часів кризи, він почав різко збільшуватися. Після 2000-х хвиля розлучень пішла на спад, але процес цей непослідовний, з коливаннями. За нашими даними, в 2010-2011 рр. знову збільшилася кількість тих, хто розлучається", - розповіла вона.

Причому на думку фахівців, економічний фактор - не найголовніший руйнівник шлюбу. Головна причина - міжособистісні конфлікти. Кожен четвертий процес починається через алкоголізм.

Соціологи також зазначають, що у нашій країні дитина не є стримуючим фактором. До 50% розлучень відбуваються в сім'ях, де є діти.

"Тому, що ми в одні з перших у світі за кількістю розлучень, є кілька пояснень. У нас частіше реєструють шлюб, а на Заході прийнято довше жити разом без всяких штампів в паспорті. І якщо такий цивільний шлюб розпадається, він природно ніяк не впливає на статистику. До того ж у європейців більш прагматичний підхід до створення сім'ї. У нас молодь обмінюється обручками "на емоціях", за велінням серця. А в інших країнах шукають надійного супутника життя і вже не відмовляються від нього", - говорить Слюсар.

Треба зазначити, що на статистику розлучень за кордоном впливає і складність процесу розлучення, і розмір аліментів. В Україні подружжя може стати вільними вже через місяць після подачі заяви. А от в Італії треба спочатку довести, що ви вже 3 роки прожили окремо, а аргументи на кшталт "не зійшлися характером" приводом для розлучення не вважають.

Мінімальна сума аліментів в Україні близько 400 грн. На Заході дитина отримує набагато більше. До того ж багато де гроші виплачуються не тільки на дитину, а й на екс-дружину до тих пір, поки повторно не вийде заміж.

Психологи припускають, що в найближчі роки кількість розлучень буде збільшуватися. Винна в цьому криза  1990-х. За даними соціологів, тоді різко зросла кількість розлучень. 20 років тому нестабільна обстановка, загальна нервозність і т. п. безжально розколювали сім'ї. Через десятиліття діти тих, хто в ті 1990-ті розлучився, стали "групою ризику". Вони вже самі обзавелися сім'ями і, на жаль, багато з них на межі розлучення.

"Коли родина проходить разом крізь кризи, коли подружжя продовжує залишатися разом, незважаючи ні на що, воно стає прикладом для дітей. Ті, хто виріс в повноцінних сім'ях, будуть триматися один за одного. Ті, у кого розлучилися батьки, розлучаються з партнером, коли трапляються найменші труднощі. Недарма кажуть, що проблеми сім'ї треба вирішувати заради дітей", - розповіла психолог Наталія Ломоносова.

На думку адвоката Сніжани Бугрик, дещо поліпшити ситуацію могло б збільшення часу, який дається парі на роздуми.

"Місяць - це занадто мало. І потрібні більш серйозні аргументи для розлучення, ніж "хочу - не хочу". Так будуть серйозніше ставиться до сім'ї. Те, що жінка може отримувати аліменти не тільки на дитину, а й на себе, - теж цілком логічно, адже багато дружин присвячують себе родині, не піклуючись про кар'єру або заощадженнях. Тому аліменти від чоловіка з цієї точки зору виправдані", - зазначає Бугрик.

Джерело: ТСН