друкувати


Грант для активного студентства на 3 тисячі гривень від фонду "Заради добра"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-02 02:56:02

Минулої п’ятниці в актовій залі Коломийського педагогічного коледжу відбувся круглий стіл, приурочений проблемі формування активної життєвої позиції учнівської та студентської молоді міста. На заході були присутні директори та заступники коломийських вищих навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, керівники молодіжних студентських органів самоврядування, сенатів, парламентів, активісти та влада міста.

Зустріч була організована з ініціативи студентського парламенту Коломийського педагогічного коледжу, яка була підтримана Молодіжною радою при міському голові, зокрема її головою Інною Якуб’як. Директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун представив усім присутнім учасників круглого столу, серед яких були: заступник міського голови з гуманітарних питань Ігор Граділь, начальник Коломийського управління освіти Марія Грицан, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Володимир Колесник, директор молодіжного благодійного фонду «Заради добра» Андрій Волощук, директор міського Палацу культури Юрій Михайлюк.

На початку зустрічі Валерій Ковтун зазначив: «Сьогодні нам дуже приємно, що ми маємо таку активну молодь у нашому місті. Це молоді люди, яких не потрібно ні до чого змушувати, вони ініціативні, креативні, вони подають нам нові ідеї. Саме завдяки ініціативам активної молоді щось робиться. Це молодь, яка сама долучається до розбудови нашої держави».

Інна Якуб’як, модератор та головний організатор зібрання, сказала, що тема круглого столу є нині дуже актуальною і головна його мета – привернути більше уваги влади до проблем молоді, до її ініціатив, а також налагодити тісні контакти з головами учнівського самоврядування, з містом, зі школами. «Дуже символічно, що цей захід відбувається в педагогічному коледжі, оскільки його випускники працюватимуть з дітьми, з підростаючим поколінням, а це майбутнє нашої держави, це – активна молодь з новими ідеями, з новими ініціативами, – сказала голова Молодіжної ради.

Спеціаліст у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради Адріана Кудла, яка була також запрошена на захід, розповіла про деякі статистичні дані, які стосуються молоді у нашому місті. Станом на 1.01.2012 року у Коломиї мешкає 30 тис. осіб віком до 35 років; у місті діє дев’ять вищих навчальних закладів різного рівня акредитації, в яких навчається майже 6 000 студентів; у місті зареєстровано понад 50 громадських організацій, серед них і молодіжні організації; в міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на обліку є 35 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах; у Коломиї зареєстровано 47 наркозалежних молодих осіб, з яких всі вживають наркотики ін’єкційним шляхом, також 34 молоді особи ВІЛ-інфіковані.

– Найактивнішими молодіжними громадськими організаціями у Коломиї, які тісно співпрацюють з міським відділом у справах сім’ї, молоді та спорту, є Молодіжна рада при міському голові, благодійний фонд «Заради добра», громадська організація «Фонд пам’яті А. Федчука» та громадська організація «Український рід». Саме ці організації співпрацюють з владою, між собою та розвивають інтелектуально-культурне і спортивне дозвілля молоді нашого міста. Спільними зусиллями цих організацій лише за 2011 рік було проведено понад 35 масових заходів для молоді, – зазначила А. Кудла.

Далі з доповідями виступали члени Молодіжної ради при міському голові та голови студентських рад політехнічного, економіко-правового та медичного коледжів міста, а це Іванна Мельничук, Олег Глиняйлюк, Назар Удуд, Денис Угорчук. Говорили про перспективи розвитку студентського самоврядування у ВНЗ, про роль учнівського самоврядування у процесі формування майбутньої української еліти, про формування національної свідомості та здорового способу життя студентської та учнівської молоді у сучасних умовах. Окрім того, що адміністрація кожного навчального закладу по можливості надає фінансування, це залишається основними проблемами студентського самоврядування. Розв’язати цю проблему молодим людям запропонували волонтерською працею, екологічними акціями, молодіжними грантами та проектами у місті, новими ідеями. А директор педколеджу Валерій Ковтун сказав: «Можливостей шукати гроші є дуже багато, але спочатку має бути здорова ідея. Організувати роботу потрібно так, щоб привернути увагу до себе». Заохочувальними також в кожному закладі є іменні стипендії. Наприклад, у педагогічному коледжі – це стипендія імені М. Підгірянки, ім. А. Кос-Анатольського, ім. В. Проців, ім. М. Стельмаховича. Також щорічно в коледжі проводиться велике свято «За знання», цьогоріч воно відбудеться 7 травня, де відзначають і нагороджують кращих студентів коледжу у різних номінаціях.

Директор МБФ «Заради добра» Андрій Волощук зауважив, що не завжди потрібні великі кошти, щоб щось провести чи організовувати. І фонд разом з Молодіжною радою це довів, коли проводили акцію щодо здачі крові чи щодо збирання сміття. Ці проекти не потребують фінансових затрат, але натомість є соціально-важливими.

Андрій Волощук наголосив на тому, що такі форуми і круглі столи потрібно організовувати частіше, хоча б щомісячно чи один раз у квартал, і зупинятися конкретно на якомусь важливому питанні – чи це патріотичне виховання, чи просвітницька робота та інше. Він запропонував студентам для заохочення та стимулу написати молодіжний грант соціального спрямування, а кращий буде відзначений фондом «Заради добра» грошовою премією в 3 тис. гривень вже в кінці травня. Грант потрібно подати протягом травня 2012 року. Також кращі учні та студенти, молоді активісти щомісяця будуть заохочені поїздкою до аквапарку у Івано-Франківськ або іншою екскурсією. Нагадаємо, що цієї зими молодіжний фонд «Заради добра» організовував поїздки активної молоді та студентства на гірськолижний курорт «Буковель».

Автор: Ірина МИХАЛКІВ
Джерело: Коломийські Вісти