друкувати


Анна Герман була вражена постановкою івано-франківських студентів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-28 10:43:30

В Івано-Франківському обласному академічному театрі ляльок імені Марійки Підгірянки відбулася прем’єра вистави «Повертай до свого звідтіля» за книгою Ганни Герман «Піраміди невидимі».

На дебютний показ завітала радник Президента України – керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України пані Ганна. Вона майже рік тому дала дозвіл на інсценізацію своєї книги і пообіцяла приїхати до Івано-Франківська на прем’єру.

Своєї обіцянки Ганна Герман дотрималась, а студенти Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника актори молодіжного «Поетичного театру» показали всю свою майстерність і почесну гостю не розчарували.

«Це було знаменно... Мені аж важко повірити, що я сама це написала. Це була професійна постановка, професійна гра акторів. Їм треба поїздити з виставою по Україні», – сказала пані Ганна переглянувши виставу.

На прес-конференції після вистави, новий ректор ПНУ Ігор Цепенда, перш за все подякував Ганні Герман за те, що вона відгукнулася на прохання ініціативних студентів і дала згоду на інсценізацію своєї книги.

«Мистецтво – це те, що не можливо пощупати і порахувати. Сьогодні необхідно виховувати молоду людину патріота з моральними цінностями, і починати потрібно саме з мистецтва, адже ніщо так як мистецтво не формує внутрішній світ людини. Ця вистава видається філософською та наводить на переосмислення життєвих цінносте», – наголосив І.Цепенда.

На запитання журналістів, чи передано зміст книги на сцені та чи сподобалося побачене авторці роману «Піраміди невидимі», Ганна Герман наголосила, що «І режисер, і всі актори дуже вдало, дуже глибоко підійшли до теми роману і вони змогли зрозуміти суть. Я навіть не сподівалася що нинішні молоді люди зможуть зрозуміти це, адже події в книзі 20 річної давнини».

Також пані Ганна поділилася роздумами щодо актуальності цієї теми нині, Вона зауважила, що село ще більше занепало. «Можливо так мало бути, що села повинні були занепадати, а розростатися міста. Можливо Україна стане міською нацією і сьогодні ця вистава і молоді таланти вони зламали мій стереотип, який полягав в тому, що нищення українського села призведе до нищення України. Це не так. Я зрозуміла, що Україна якісно змінюється і стає міською нацією, тому наступний мій роман буде про міську Україну», – поділилася творчими планами пані Герман.

Сценарій вистави написала Надія Грицан, режисер «Поетичного театру» доцент кафедри театрального мистецтва, заслужений працівник культури України. Пані Надія розповіла, що прочитавши роман в неї щось йойкнуло, і відтоді не покидала думка про його інсценізацію. «Я сама родом з села і всі персонажі роману мені надзвичайно близькі. Я зрозуміла що це саме та проза, саме той матеріал в якому студенти зможуть розкритися. Не має в сучасній літературі якісної прози, яку можна інсценувати. А тут є все і конфліктно вибудуваний сюжет, довершені сцени, є смислове наповнення. Я звичайно дуже переживала як сприйметься сценічна постановка, адже надзвичайно покромсала текст», – розповіла режисер вистави Надія Грицан.

У виставі брали участь більше 20 студентів, до постановки увійшли 12 новел з книги Ганни Герман. «Повертай до свого звідтіля» для студентів Інституту мистецтв, не просто чергова вистава – це творчий іспит до 10-ти річчя «Поетичного театру».

Сутність постановки це перш за все українська тематика, яка проглядається у найдрібніших деталях, мові та навіть жестах. Унікальні українські костюми додали виставі завершеності, їх подружжя Грицанів добирало зі своєї скрині та з допомогою дизайнерів Інституту мистецтв.

Виставі пророкують успіх не лише на теренах Івано-Франківщини, Ганна Герман під час обговорення вистави зазначила, що постановка гідна того, аби бути показаною на столичних сценах.

Оксана Островська, шеф-редактор тижневика «Коломийські ВІСТИ»