друкувати


Не все те органічне, що з позначкою Еко

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-27 02:10:14

Останнім часом попит на товари із позначками Еко, Біо або Органік постійно йде в гору.

Однак фахівці попереджають, що тут дуже легко схибити, адже в Україні такі товари просто не підлягають обов'язковій сертифікації, тому і знак на них не завжди свідчить про органічне походження, повідомляє ТСН.

Та поки їхня кількість зростає щодня, бо люди взяли моду бути здоровими. На упаковках виробники запевняють: саме їхній продукт створений з усього натурального.

Водночас громадська організація "Жива планета", яка називає себе єдиним у країні вповноваженим органом еко-сертифікації, заявляє: якщо на упаковці немає їхньої позначки - журавлика, то продукт є підробкою.

В організації показали акредитації всесвітніх екоорганізацій та розповіли, що оцінюють весь життєвий цикл продукту: і сировину, і саме виробництво, і саму продукцію, а також транспортування, використання та утилізацію.

Тим, хто бездоганний по всіх пунктах, і готовий викласти за сертифікацію гроші (сума залежать від обсягу роботи), "Жива планета" надає фірмового журавлика.

Цікаво, що знак із птахом не одразу впізнав голова української Держспоживінспекції та назвав його неофіційним.

У своїх перевірках маркування окремо ЕКО-помилки відомство не виділяє, бо знову таки - обов'язкової сертифікації тут немає. З цим погоджуються і в СЕС.

"Ми можемо проводити сертифікацію за американськими, японськими стандартами, але головне це стандарт Європейського союзу", - пояснив директор сертифікаційного органу "Органік-стандарт" Сергій Галашевський.

В "Органік-стандарті" показують акредитацію, здобуту за кордоном. Тим часом, саме туди і радить відправляти марковані ними товари санепідемстанція.

"На експорт продукція може уходити, а продаватися у країні не може, не має права", - заявили у СЕС.

Професійні фермери пропонують покласти місію виписування сертифікатів на органічну продукцію на аграрні університети і державні лабораторії, які б працювали за українськими стандартами. А доти знайти межу між здоровим і комерційним буде вкрай важко.