друкувати


Розмова з самим собою сприяє підвищенню розумової здібності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-27 01:10:31

Нові дослідження американських вчених доводять, що розмова з самим собою не є ознакою помутніння людського розуму, а є засобом для підвищення розумових здібностей.

Гарі Лип'ян, доцент кафедри психології Медісонського університету, говорить, що на цей проект його надихнули власні розмови із самим собою: "Я часто бурмотів про себе, шукаючи щось в холодильнику або на полицях супермаркетів".

Вчені розділили учасників піддослідної групи на дві частини і запропонували знайти певний предмет. Першим поставили завдання щось бурмотіти про те що вони шукали, другим під час пошуку наказали мовчати. Вчені помітили, що ті, хто під час пошуку щось говорили, знаходили необхідний предмет, більш швидко. Вони припускають, що проговорення слів вголос сприяє активізації діяльності мозку і налаштовує його на тимчасову більш ефективну обробку інформації.

Гарі Лип’ян: "Мова поширюється на всі види завдань, які навіть не свідомо включені в такі функції, як пошук об'єктів". Вокалізація виявилася більш важливою при пошуку елементів які мають характерний колір, наприклад такі як банани. Але вчені попереджають, що цим не слід надто захоплюватися - правило працює лише з "об'єктами, з якими люди були добре знайомі і знали, який вигляд вони мали".

Джерело: Освітній портал