друкувати


Івано-франківські водопровідники шукають причину низького тиску

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-27 01:30:04

Мешканці верхніх поверхів першої і (принаймні за офіційними документами) напевно останньої в Івано-Франківську 14-поверхівки – будинку №32 по вулиці Набержній протягом двох тижнів просто таки засипали скаргами різні міські інстанції з приводу недостатнього тиску холодної води у кранах.

Про це розповіла днями начальник міської служби оперативного реагування обласного центру Тетяна Клочко.

До честі комунальників, вони все-таки не сиділи без діла і навіть створили спеціальну робочу комісію з вивчення вказаної ситуації. От тільки результати роботи комісії змусили мешканців від душі повірити у містику. Справа в тому, що саме в ті дні, коли чиновники х майстрами і спеціальним устаткуванням з’являлися у будинку, тиск у кранах дивним чином нормалізовувався.

Та водопровідники в містику не вірять і навіть вирішили встановити на підвальних розгалуженнях будинку спеціальні самописці, які б контролювали перепади тиску, втім, судячи з усього, це не дозволило виявити причину. Принаймні сьогодні комунальники розглядають щонайменш три версії щодо даної ситуації.

Першу версію озвучила сама пані Клочко. З її слів, у підвалі будинку стоїть насосна станція підкачки, яка, вочевидь, працює з перебоями.

Дві інших версії озвучив начальник технічного відділу КП «Івано-Фрванківськводоекотехпром» Володимир Бабич. По-перше, він вважає, що, не варто до кінця вірити мешканцям-скаржникам. З його слів, скарги надходять переважно з 12-го та 13-го поверхів, зокрема з квартир №№ 45 та 49, мешканці яких так і не пустили до себе в помешкання членів комісії, які хотіли заміряти тиск у їх кранах. В той же час, як стверджує пан Бабич, тиск на 14-му поверсі, який становить 6 – 6,2 є нормальним і навіть дещо перевищує норматив.

Втім, як стверджує начальник техвідділу водоканалу, є ще один момент, який все-таки може впливати на зниження тиску у квартирах верхніх поверхів. Зокрема, як виявляється, у будинку № 32 по Набережній є два стояки холодної води. Один з них постачає питну воду, а другий – це стояк пожежний. Так от саме на цьому пожежному стояку стоїть лічильник, механізми якого з невідомих майстрам причин обертаються у зворотному напрямку. Звісно, якби такий лічильник стояв на стояку питної води, можна було б припустити, що якісь невідомі благодійники вирішили полегшати мешканцям тягар оплати за холодне водопостачання. Та на пожежному стояку в цьому просто немає сенсу. Тож вожоекотехпромівці вважають, що відбулось закільцювання двох стояків, що і призводить до зниження тиску.

Автор: Сергій БІЛИЙ