друкувати


Хороший асфальт на дорозі не валяється

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-27 04:30:23

Важко підібрати слова, щоб описати той стан, у якому знаходяться деякі коломийські вулиці. У першу чергу це стосується вулиць Січових Стрільців, Богдана Хмельницького, Дмитра Яворницького та Миколи Леонтовича. Тож сьогодні ми дізнавались, коли нарешті міська влада почне робити хоча б елементарний ремонт.

Про наші дороги вже важко говорити без іронії. Тому в якості епіграфу сумний жарт. Зараз великою популярністю серед коломийської молоді користується колаж із чотирьох фотографій неповторного Владіміра Жириновського із смішними підписами під кожною із них. Отже, на першому фото Владімір Вольфович пальцем показує перед собою і підпис: "там ями". На другому фото Жириновський вказує рукою праворуч та підпис: "там ямища". Третє фото зображує російського депутата розверненим ліворуч із витягнутою рукою; під фото підпис: "а там взагалі проїхати неможливо". Ну і на останнім фото Жириновський розводить руками і підпис: "Це Коломия, дєтка".

Це – народний інтернетний фольклор, а він, як відомо, ніколи не бреше і завжди на злобу дня. І, на превеликий жаль, якщо говорити про окремі коломийські вулиці, це не перебільшення. Навіть на тлі загальноукраїнського стану доріг вищеназвані вулиці – жахливі.

По вулицях Леонтовича та Хмельницького водії вже просто бояться їздити, адже поїздка туди цілком може обернутися шкодою автомобілю. Одна із центральних вулиць – Січових Стрільців (вулиця, із якої починається знайомство із містом для тих, хто приїжджає до Коломиї залізницею) - встелена "протитанковими" ровами, а в дощову погоду вона перетворюється у болото, пройти по якому, прямуючи до центру, дуже важко, а, наприклад, із дитячою коляскою – неможливо. У схожому стані і вулиця Яворницького, що біля "Локомотиву" - спорткомплексі, де проводяться змагання, у тому числі і міжнародні.

Вже скоро минає півроку, а міська влада досі за "дорожні" проблеми не взялася: то грошей нема, то асфальту… Тож чи варто коломиянам надіятись хоча б на якийсь ремонт коломийських доріг. З цим питанням ми звернулась до міської влади.

Отже, продовження капітального ремонту дороги по вулиці Січових Стрільців розпочався ще минулого року восени. Частина робіт, пару сот метрів, були зроблені, аби було видно, що щось та й робилося, а далі – зима, яка завжди приходить несподівано для тих, хто виконує роботи. Звичайно, зимою капремонт було призупинено: і всі роботи відклалися на потім. Однак це "потім" чомусь ніяк не може настати. Уже, дякувати Богу, кінець квітня, а віз і досі там.

Як нам повідомив заступник міського голови з комунальних питань Михайло Білоус, капітальний ремонт дороги по вулиці Січових Стрільців розпочнеться після травневих свят (запам’ятайте цю дату, потім владі нагадаємо), оскільки одне із комунальних підприємств уже виграло тендер на проведення цих робіт. Також пан Михайло зазначив, що якість уже виконаних робіт з ремонту дороги бажає бути кращою і тому, перш за все, будуть поправляти ті недоліки, які були допущені при роботі восени. У міській раді звернули увагу на те, що кошторисна вартість ремонту дороги по Січових Стрільців обійдеться приблизно у п’ять мільйонів гривень (капітальний ремонт від залізничного вокзалу до Площі Героїв). З Державного бюджету через Державне казначейство на ремонт доріг у Коломиї було виділено вісім мільйонів гривень, однак Національний Банк України з якихось невідомих причин так і не перерахував гроші у Коломийську міську раду. Другою проблемою є те, що за словами міського голови, асфальтні заводи почнуть виробляти гарячий асфальт аж у травні.

Просто у жахливому стані знаходиться дорога по вулиці Богдана Хмельницького. Минулого року декількасот метрів все ж таки зробили досить непогано. Однак більша частина цієї вулиці викликає у коломийських водіїв шок. Ігор Слюзар і Михайло Білоус запевнили нас, що дорогу по цій вулиці будуть відновлювати разом із вулицею Січових Стрільців.

Достатньо проблемною є і вулиця Яворницького: постійні ями, калюжі, болота вже стали невід’ємною частиною життя тутешніх мешканців. Тому тут також дорога потребує негайного ремонту. Міський голова Ігор Слюзар зазначив, що капітальний ремонт дороги по вулиці Яворницького розпочнеться у другій половині року, тобто знову перед настанням холодів. Однак чи встигнуть її зробити до зими; чи буде так само як і з Січовими Стрільцями? Це питання залишається відкритим.

Про ремонт вулиці Леонтовича говориться вже дуже давно, однак результату поки не дуже видно. Асфальтове покриття там плавно перейшло у суцільну болотяну мішанину, як-то кажуть, "добрий асфальт на дорозі не валяється". Та й у міській раді нам остаточно не повідомили, коли саме будуть розпочаті хоча б якісь ремонтні роботи, тільки сказали, що будуть.

Ось така ситуація із коломийськими дорогами. Розуміємо, що справа це нелегка і далеко не все залежить від міської влади. Однак все-таки уже найвища пора "підірватися" і почати щось робити. Бо вже давно ми будуємо "писанкову" Коломию, однак "писанковості" ще не дуже видно, але кидається в очі Хмельницького та Січових Стрільців, Леонтовича та Яворницького. Деколи виникає питання: хіба міській владі та депутатам, не соромно за ТАКІ дороги, хіба не соромно, що у Калуші, Снятині чи Рожнятові вони кращі!!! Давайте вже перестанемо розказувати на кожнім кроці про "писанкове та історичне місто Коломию", а вже щось для нього зробимо. Бо поки що роботу видно тільки на сесіях, коли розглядаються питання, пов’язані із різними орендами та землею.

На завершення ще раз хочемо нагадати читачам, що влада пообіцяла розпочати ремонт вул.Січових Стрільців та Богдана Хмельницького на початку травня, Яворницького - восени. Що стосується вулиці Леонтовича, то її доля залишається невідомою.

Р.S. Буквально за декілька хвилин до підписання газети до друку, ми отримали інформацію, що фірма "Явсон", яка проводитиме ремонтні роботи, отримала фінан­сові гарантії від Кабінету Міністрів та начебто почне роботи 3 травня.

Автор: Віктор ФІТЬО, Оля ПОЛЮК
Джерело: Коломийська правда