друкувати


Любомир Грабець: Моя родина в долі України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-26 01:45:52

Дерево тоді міцне, коли є добрий корінь. Держава тоді міцна, коли дружня родина, яка є коренем будь-якої нації. Так висловився Любомир Грабець, відомий громадський діяч Коломиї.

Він розповів, що другий рік діє проект «Моя родина в долі України». В його рамках в Палаці культури «Народний дім» відбувся захід, під час якого пан Любомир репрезентував свою родину.

За словами організатора культурно-просвітницького заходу, Коломия дала до 20 постатей, які збагатили світову цивілізацію. Щоправда, про це мало хто знає. Це мотивувало Любомира Грабця взяти участь у проекті «Моя родина в долі України».

Подібні заходи вже проводилися минулого року. На них було представлено декілька родин: Шухевичів, Киселів. Цього року Пласт спільно з Конгресом українських націоналістів доручили Любомиру Грабцеві представити власну славну родину, що, за його словами, є великою честю.

Взяли участь у заході родина Грабців, крило Симотюків, Кулиняків, дружина покійного скульптора Сергія Зінця. Крім того, на захід завітав Іван Арсенич, заслужений працівник культури, який розпочинав свій шлях під проводом матері Любомира Грабця.

Захід складався з трьох блоків. У першому розповіли про епоху, яка породила героїв. Мова йшла про 1920-ті роки, коли націю виховували просвітяни, священики та свідомі українці. На свято було запрошено вуйка Любомира Грабця, який є священиком. У ті буремні часи він мав 13 літ і є зв’язковим елементом між минулим і сьогоденням.

У другому блоці йшлося про геройський чин. Зокрема, згадали людей, які поповнили геройський чин в ім’я України. Заключна частина повідала про наші часи. Її провів Любомир Грабець. Між блоками для публіки виступили хор «Просвіти» та хор УПА, а також свій талант дарував глядачам Іван Арсенич.

Адресований захід був молоді, яку потрібно виховувати і плекати в ній український дух. В рамках проекту «Моя родина в долі України» на сцені відбулася традиційна збірка Пласту та іменування дітей з новацького в юнацький курінь. Пластунам пов’язали хусточки, які засвідчують їхній новий статус.

Загалом все дійство тривало майже півтори години. Опісля організованою колоною пластуни спільно з учасниками заходу попрямували до пам’ятника героям, щоб поставити вінок та віддати шану пам’яті тим, хто боровся і віддав свої життя за волю українського народу.

Автор: Софія МАКОВЕЦЬКА
Джерело: Коломийські Вісти