друкувати


На анімаційній фермі постригли овець

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-25 12:30:25

З настанням весни, з приходом тепла на анімаційній фермі «Ковчег» пожвавилося життя. З’явилося багато роботи на полі, що прилягає до ферми. Почалося облаштування подвір’я, де зможуть влітку відпочивати родини з дітьми. Та головна увага зосереджена на мешканцях ферми. Нагадаємо, восени закупили 25 овець. Нещодавно волоханів постригли. Про те, як це відбувалося розповів завідуючий господарством Іван Бойчук.

Благодійний фонд «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії» взяв на себе зобов’язання відродити вівчарство на Коломийщині. В першу чергу, овець планувалося використовувати як природних лікарів для хворих дітей. Крім того, їх розводять, щоб отримувати шерсть, молоко, м’ясо.

За останній місяць отара поповнилася 19-ма ягнятами. За ними пильно доглядають працівники ферми «Ковчег». — На ферму ми закупили простих карпатських овець. Вони не вибагливі у догляді, але все ж про деякі нюанси треба знати. Зокрема вміти слідкувати за здоров’ям отари, знати раціон харчування, – каже завгосп.

Нещодавно прийшла черга стригти дорослих овець, щоб зняти з них важку зимову шубу. Іван Бойчук розповідає, що все для нього є новим. За досвідом чоловік їде в гірські села, де вівці є звичною худобою.

Теоретично знали на фермі як стригти овець, але як-то кажуть: теорія і практика – це різні речі. Іван Бойчук самостійно освоював складну науку, переглядаючи відео в інтернеті, читаючи статті та спілкуючись із професійними вівчарями. Коли спробував стригти сам, то зрозумів всю складність справи. Спершу одну вівцю стриг до півгодини, а потім рухи автоматизувалися і діло йшло вдвічі швидше.

– Якщо правильно постригли вівцю, то в результаті отримували руно – суцільну шерстяну ковдру, – зі знанням справи ділиться пан Іван. – Вовна характеризується сильною сплутаністю, що пов’язано із природнім звалюванням волокон. З різних частин вівці зістригається шерсть різної якості, та з різними властивостями.

За словами Івана Бойчука, в середньому з однієї вівці отримали до 3 кілограмів шерсті. Загалом вдалося зістригти близько 60-ти кг. У Карітасі з цієї вовни планують виготовляти різні вироби методом валяння. Вже було проведено перший майстер-клас, на якому діти вчилися виготовляти найпростіші прикраси із шерсті самостійно.

Джерело: Прес-служба БФ «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії»