друкувати


У Коломию до писаного яйця приїздять з-за океанів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-23 03:10:06

Сестра Уніта, 39 років, разом із молодшими братами Отом і Генріхом Шульцами у Коломию, що на Івано-Франківщині, приїхала з Дрездена спеціально на Провідну неділю.

Каже, чула від владики Коломийсько-Чернівецької єпархії Миколи Сімкайла, що у ці дні традиційно проходить Всеукраїнський фестиваль "Писанка". Отож можна побачити українські народні звичаї, гаївки, ігри, які колись у святкові дні проводилися біля церков. А ще самому навчитися розписувати писанки.

У центрі міста, неподалік пошти, з усіх боків видно так званий "писанковий рай". Так називають пошановувачі цього мистецтва єдиний у світі музей "Писанки".

Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі яйця, яке розмальоване як писанка, стала візитною карткою Коломиї і приваблює відвідувачів з усіх країн.

Центральна частина музею має форму писанки висотою 14 метрів, діаметром - 10 метрів. Приміщення виконано повністю з кольорового скла, загальна площа вітражу становить понад 600 квадратних метрів, та… не має даху. Проте заходячи в музей, кожен відвідував відчуває себе у тривимірному просторі. Ніби й справді потрапив всередину божественного початку життя. Всередину яйця.

Коли музей відвідують перші особи держави, то професійна писанкарка подає їм біле куряче яйце, розтоплений віск бжолиний, писачок і пропонує зробити підпис на поверхні яйця. А потім розписує як писанку.

У колекції музею вже є писанки з підписами Президента України Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, та багатьох інших діячів.

Концепцію експозиції музею розробила директор Ярослава Ткачук, а втілювали її в життя коломийські художники Василь Андрушко та Мирослав Ясінський.

У вестибюлі представлено скульптуру матері Божої з дитиною і вишиті чудодійні ікони. На другому поверсі представлені колекції з понад 30 000 писанок з найбільших центрів писанкарства на Гуцульщині та Покутті, з Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської та інших областей України, а так само з Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Пакистану та Індії. Деякі експонати були виготовлені ще на рубежі 19-20 століть.

Автор: Олександра ЛІСКОНОГ
Джерело: Gazeta.ua