друкувати


Фестиваль писанкарства у Коломиї може претендувати на статус міжнародного

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-23 11:10:04

На Всеукраїнський фольклорний фестиваль писанкарства позмагатися в майстерності розпису яєць до Коломиї з’їхалися майстрині з різних областей України. В коломиї цей фест з 2006 року проводиться традиційно у перші вихідні після Великодня. Цьогоріч фестиваль писанкарства отримав статус Всеукраїнського, за словами очільника області Михайла Вишиванюка поступово, крок за кроком фестиваль наближається до міжнародного рівня.

Попри те, що останній тиждень був дощовим, суботнього ранку світило сонце і це додало оптимізму та задало тон як гостям так і учасникам фестивалю «Писанка - 2012».

Розпочалося дійство урочистою ходою від ратуші міської ратуші до Музею писанкарства, де і відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського фестивалю писанкарства «Писанка - 2012».

Першим присутніх привітав владика Коломийсько-Чернівецької єпархії Микола Сімкайло. «У нинішнє величне свято, яке уже вшосте урочисто розпочинається в Коломиї, ми згуртовано з усіх куточків переносимо радість торжества Господнього воскресіння до цього міста. Погляньте, в яку красу перетворилася свята ідея організувати фестиваль писанок. Сьогодні до Коломиї приїхали люди з цілого світу, до мене особисто завітали друзі з Німеччини, які вражені красою цього дійства. Тому, коломийці, давайте разом розвивати і втішатися таким прекрасним заходом, аби весь світ замилувався красою та чарівністю фестивалю «Писанка 2012». Нехай мир та злагода панують у нашому світі та в писанковій Коломиї», – сказав владика Коломийсько-Чернівецької єпархії Микола Сімкайло.

Хоча на фестиваль, в силу щільного графіку не приїхав міністр культури України Михайло Кулиняк, вітальну грамоту від його імені зачитав Володимир Федорак начальник обласного управління культури. «Народна творчість і її багатовікові традиції є показником національної ідеї оберегом історичної пам’яті та своєрідною візитною карткою країни. У наш час магічність писанок чарує око розмаїттям монументальних мотивів і буянням насичених фарб, викликаючи загальне захоплення. Тому подяка всім, хто створив незабутні хвилини радості перебування на фестивалі «Писанка-2012» – йдеться в вітальній грамоті.

На площі перед музеєм писанкарства гурти Коломийщини та гості з різних куточків України виводили гаївки та співали великодніх пісень. Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк привітав колективи та гостей фестивалю і наголосив, що нині такі фестивалі відроджують та пропагують українську культуру та традиції: «Складаю щиру подяку організаторам дійства та гостям, які прибули до нас з Дніпропетровщини, Хмельниччини, Закарпаття та багатьох інших регіонів країни. Фестиваль «Писанка» безумовно розвиває патріотизм, підносить культурну спадщину нашої землі та культивує величне свято – Христове Воскресіння. Цей фестиваль відіграє особливу роль в нашому житті . Я стою тут і згадую дитинство, ті гаївки, які були біля церкви, а зараз на превеликий жаль цього біля церков не має і слава Богу, що наші традиції збереглися і є тут, на фестивалі. Завдяки цьому фестивалю, ми збережемо наші національні християнські традиції. Ми зуміли зберегти духовні традиції нашого краю і це має особливу роль в цьому шалено динамічно розвиваючомуся глобальному світі. Якщо ми не будемо берегти нашу традицію, нашу культуру, ми розчинимося і втратимо самі себе».

Під час фестивального дійства були і подарунки, зокрема відомий писанкар, Олег Кіращук, творчість якого за останні десять років досягла високого рівня, на дійстві презентував музею свою роботу – писанку, в яку вкраплені мотиви писанкарства чотирьох етнічних регіонів Івано-Франківщини. Він давно не веде лічбу своїх робіт, проте ще кілька років тому його колекція сягала 15 тисяч писанок. А тепер орнаменти його робіт використовує в колекції одягу відомий світовий дизайнер «Gucci». Чоловік задоволений, що зміг поділитися своїм напрацюванням з коломийцями та гостями міста, зазначивши: «Фольклорний фестиваль «Писанка» – це можливість показати свої здобутки та напрацювання. Тому на цьогорічне дійство я вирішив презентувати музею свою роботу, правда, дуже шкода, що не маю сьогодні свого стола серед відвідувачів. Бо таке дійство є чудовою можливістю пропагувати красу та унікальність писанкарства. Презентовану писанку готував близько року - рік тому наніс основні штрихи, а ще близько місяця тому довів до завершення. Щиро сподіваюся, що робота сподобається коломийцям та гостям міста. Бо планую й надалі поповнювати колекцію коломийського музею писанками, які варті такої поважної публіки».

Недаремно Коломию називають писанковим містом, адже як зазначила директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття Ярослава Ткачук, 25 років тому у Коломиї, коли ідеологія забороняла писанку, як елемент, який говорив про воскресіння Ісуса Христа, вдалося першими у світі відкрити музей Писанки, – це був далекий 1987 рік. «Сьогодні ми маємо чудове приміщення музею, завдяки голові Івано-Франківської ОДА, який у 2000 році урочисто відкрив памятник українській писанці. Писанка – унікальний шедевр мистецтва, духовності, історичної ідентичності, а також оригінальних, досі нерозгаданих екзотеричних знаків, які вели нас крізь століття незгод та ворожнечі, але попри все утвердили в нас українство. Тому сьогодні ми маємо українську державу. Нехай фестиваль «Писанка» стане кроком в майбутнє, великим кроком нашої держави до процвітання», – наголосила пані Ярослава.

У фестивалі брали участь велика кількість дітей, а це, за словами голови ОДА Михайла Вишиванюка «не може не радувати, адже діти – це наше майбутнє і просто душа радіє коли бачиш, що діти віком 4-5 років уже знають гаївки і співають їх сповнені натхнення і патріотизму».

Під час офіційного відкриття фестивалю на площі перед музеєм писанкового розпису, одночасно розпочався і конкурс писанкарів. В народному домі близько сотні учасників у різних вікових групах під пильним оком членів журі розпочали роботу над конкурсними писанками. Кожен обирав візерунок та тематику до вподоби. Оцінювання конкурсантів здійснюватиме професійне журі, а на переможців в неділю чекають дипломи та подарунки. Автор найкращої писанки отримає можливість безкоштовно відпочити на гірськолижному курорті «Буковель», про це під час офіційного відкриття фестивалю, повідомив представник туристичного комплексу «Буковель» Андрій Бакай.

«Перш за все вітаю від імені Олександра Леонідовича Шевченка фестиваль Писанкарства з отриманням статусу Всеукраїнського. Це підтверджує те, що нині відновлення та пропаганда народних промислів надзвичайно важлива та є пріоритетом політики держави. Ми також намагаємося вести пропаганду не лишу здорового способу життя, а й вчимо відвідувачів курорту «Буковель» народним традиціям та промислам. Нещодавно з ініціативи директора туристичного комплексу Олександра Шевченка на курорті відкрито школу народних промислів і кожні вихідні відомі майстри з Прикарпаття та й всієї України проводитимуть майстер-класи з писанкарства, вишивки, ткацтва. Сьогодні я бажаю писанкарям натхнення, а на автора кращої писанки чекає подарунковий сертифікат, власник якого отримає можливість провести травневі вихідні на «Буковелі» та покататись на лижах, адже сезон триватиме до середини травня. Всім гарного настрою і нехай переможе найкращий!», – привітав з відкриттям фестивального дійства А. Бакай.

Концертна програма фестивалю тривала до пізнього вечора, а вже завтра буде оголошено переможців конкурсу писанкарства та вручено дипломи, призи і подяки.

 

Джерело: Коломийські Вісти