друкувати


"ДІДО" завоював прихильність коломийців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-20 02:30:06

Нещодавно Коломию сколихнув своїм драйвовим виступом гурт «Перкалаба», який у нашому місті можна було побачити вже не вперше. Протягом двох годин музиканти запалювали молодь своїми неординарними композиціями з нового альбому «Дідо», а також старими, перевіреними часом, хітами. Після концерту хлопці люб’язно погодилися відповісти на кілька запитань.

Спершу варто нагадати читачам деякі біографічні факти гурту з Івано-Франківська, який розпочав свою історію ще в 1998 році на сцені фестивалю «Червона рута». Назва гурту походить від хутора Перкалаба, який знаходиться у віддаленому закутку Івано-Франківщини, на межі Чернівецької області та Румунії. До слова, музиканти відвідали цю місцину вже чотири рази. Щоразу приїжджають сюди з концертною програмою, тому що, за їхніми словами, тут дуже затишно і душевно.

З перших виступів «перкалабівці» знайшли чимало прихильників завдяки тому, що грали від душі веселу запальну музику. Вони зуміли вдало поєднати близьку гуцульську тематику із стильним реґґі. Учасники гурту підкреслюють тяжіння до простоти, природної гармонії, гумору і заряду позитивної енергетики. Досягається це правдивістю народних інструментів, а також навмисною легкістю текстів, не переобтяжених філософським змістом. «Наче ріка, або ж швидше гірський потік, «Перкалаба» рухається по своєму житті і творчості, – з деякою задумою мовить лідер гурту Андрій Федотов. – Ми ніколи не плануємо, в якому напрямку чи стилі писати музику. Просто робимо те, що подобається, і воно випливає саме собою».

Звісно ж, неможливо тримати вимогливу публіку в постійному тонусі без яскравої харизми учасників «Перкалаби». Мабуть душею гурту і його натхненником є продюсер Олег Гнатів, більше відомий, як «Мох». Вокалом зачаровує Андрій Федотов, або ж просто «Федот». Взагалі цей гурт доволі багатий на учасників і при цьому, за їхнім переконанням, вони всі живуть гармонійно і щасливо. «В кожного є свої уподобання і характер, але при цьому всьому ми вже настільки зжилися, що практично не сваримося, – розповідають про особистісні стосунки «перкалабівці». – А навіть якщо виникає суперечка, то лише в творчих питаннях, потім вона плавно переростає у жарт.»

Новий альбом «Дідо» для «перкалабівців» – це новий етап у житті. Вони не тяжіють до порівняння з минулими, тому що вважають, що кожен альбом у свій час був актуальним для їхньої творчості. «Кожна робота – це результат того, що ми набули в житті. Ми це виплескуємо назовні у вигляді альбомів чи пісень», – кажуть хлопці.

На цей рік гурт планує виступ в Уніжі на етно-фестивалі «АртПоле», а також хлопці хочуть сколихнути своїми запальними гуцульськими ритмами французів. Кажуть, що все одно де виступати, тому що всюди люди за своєю суттю є однаковими і вміють відчувати всіма фібрами душі чесну відверту музику.

Для «перкалабівців» коломийська публіка – гаряча, драйвова. За їх словами, пафосу тут не слід шукати. Для коломийців «Перкалаба» заграла нові пісні, які ще не увійшли до жодного з альбомів. І вони пройшли тест з успіхом.

Коломию «Перкалаба» любить і завжди пам’ятає про неї. Принаймні один з учасників гурту точно, тому що Віктор Степанюк, який вправно грає на тромбоні, родом з Коломиї. Побажання коломийцям від «перкалабівців» лише одне і доволі оригінальне – попускатися і радіти від того.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти