друкувати


Лижна школа Буковелю відзначила своє 11-річчя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-20 11:10:50

Кататися в Україні не лише модно, а й надзвичайно комфортно і безпечно! Для цього вже 11 років керівництво найбільшого гірськолижного курорту України «Буковель» постійно розвиває інфраструктуру та намагається задовольнити бажання найвибагливіших клієнтів.

На території ГК «Буковель» функціонує лижна школа, у якій кожен може знайти для себе відповідну групу навчання.

День народження школа відзначає разом з ГК «Буковель» і цьогоріч їй виповнилося 11. Шлях становлення був доволі непростий. Лижна школа – це перш за все бездоганний сервіс, адже для людей, які приїжджають на гірськолижний курорт і не вміють їздити на лижах чи сноуборді, важливо, щоб хтось навчив, як правильно це робити. Кваліфіковані інструктори швидко і безпечно навчать їздити і за короткий час клієнт отримає максимум необхідної і корисної інформації. Нині лижна школа є не лише навчальним комплексом, вона розвивається всебічно. Як все починалось та про плани на майбутнє розповів менеджер школи Андрій Піллероа.

– Пане Андрію, як все починалось?
– Ідея створення школи та перші кроки її становлення – це заслуга нинішнього директора гірськолижного курорту «Буковель» Олександра Шевченка. В перший же рік відкриття курорту він розпочав навчання в лижній школі. З відкриттям першого підйомника розпочала роботу і лижна школа. Олександр Леонідович особисто шукав інструкторів, навчав їх працювати з клієнтами. В перший рік роботи курорту в лижній школі працювало всього три інструктори з катання на лижах і один сноубордист.

– Скільки нині інструкторів працює в лижній школі?
– Починалась лижна школа з чотирьох інструкторів, а вже цього сезону курси пройшло 450 осіб. Інструктори школи активно вивчають і застосовують на практиці іноземні методики навчання катанню на гірських лижах та сноуборді. З кожним сезоном розширюється перелік послуг школи, а це і підвищення майстерності, і нові види послуг, такі як інструктор-гід, фото- та відеозйомка, корпоративне навчання. Ми обов’язково на початку кожного лижного сезону проводимо навчання для інструкторів, навіть тих, які вже працювали у нас раніше і вони оновлюють знання. Також уже традиційно проводяться іспити, після успішної здачі яких інструктор приступає до роботи. Одночасно цьогоріч на роботі було приблизно 300 інструкторів. Збільшення кількості інструкторів – це заслуга розвитку курорту, адже без його розвитку не було би розвитку і лижної школи.

– Що представляє собою гірськолижна школа «Буковель» зразка 2012 року?
– Лижна школа є не лише навчальним комплексом. Ми намагаємося постійно розширювати коло своєї діяльності. До прикладу, наразі один з напрямків нашої роботи – це підготовка до Олімпійських ігор. Будівництво траси могул, проведення змагань зі скайткросу, що є олімпійською дисципліною, слоупстайл, фристайл, акробатика – все це передумови для проведення Олімпіади 2022 року. Лижна школа приділяє велику увагу дитячій лижній секції. Наприклад, навчання дітей з Яремчанського району проводяться безкоштовно, а для дітей, які мають змогу щоденно відвідувати тренування, ми спеціально запросили на роботу тренера, учасника двох олімпійських ігор, який щоденно займається з дітьми і готує їх до всеукраїнських та міжнародних змагань. Діти готуються до Олімпійських ігор, тому основну увагу приділяють тренуванням з олімпійських дисциплін, а саме слалом-гігант, спецслалом, могул, слоупстайл.

– Чи є вже перші вагомі результати у дітей і що школа робить у літній період?
– Цьогоріч наші вихованці вже займали призові місця на всеукраїнських змаганнях. Спеціалізовано школа діє другий рік поспіль і ми впевнені, що наша спортсекція переросте в школу Олімпійського резерву. Робота в лижній школі проводиться цілий рік. Якщо взимку це катання на лижах та сноуборді, то у літній період школа займається організацією програми дитячого спортивно-оздоровчого табору «Буковель», який функціонує на території курорту від 2010 року. До роботи в дитячому таборі залучаються інструктори, які працюють в зимовий сезон. Таким чином школа створює робочі місця для співробітників і в літній період. Ми не стоїмо на місці, школа «Буковель» минулоріч відкрила свої філії в шести гірськолижних центрах України: ГК «Вишора», ГК «Водяники», ГК «Ізкі», ГК «Горбово», ГК «Лавина», ГК «Плай».

– Окрім навчання на базі ТК «Буковель» вже відбулося чимало змагань різних рівнів. Які для Вас були найважливіші?
– До кожних змагань ми готуємося дуже серйозно, важко виділити найважливіші, адже вони всі різного напрямку. Для нас доволі серйозними є змагання «Буковель кіт скат», де беруть участь діти з усієї України, а також наші вихованці, починаючи з восьмирічного віку. Змагання проводилися в три етапи, і з кожним етапом ми бачили, як прогресують українські спортсмени і вихованці буковельської лижної школи. Також було безліч змагань різного напрямку, наприклад кубок Яни Клочкової, де брали участь маленькі діти від трьох років. Цьогоріч ми стали ініціаторами й організаторами універсіади серед студентів українських вишів, яка вже понад 10 років не проводилася. Ідея відродження студентських змагань сподобалась керівникам Міністерства освіти України і у 2013 році на лютий місяць вже заплановано проведення Всеукраїнської універсіади ще більшого масштабу.

– Які ще змагання проводилися на трасах «Буковелю»?
– При підтримці управління фристайлу України ми змогли організувати Кубок України та чемпіонат України з могулу, що є однією з олімпійських дисциплін. Участь у змаганнях взяли майже 400 спортсменів. До слова, могульна траса в «Буковелі» – єдина в Україні, на якій є можливість підготуватися до міжнародних змагань. Вже не перший рік на базі гірськолижного курорту Буковель проводимо Кубок Європи з фристайлу та акробатики. Плануємо в найближчому майбутньому провести етап Кубка світу. Щорічно проводяться змагання з олімпійської дисципліни слоупстайл. До участі в змаганнях допускаються лижники-сноубордисти від 14 до 22 років. Це по суті окрема категорія людей, які катаються в парках. Їм подобаються трампліни, фристайл та різноманітні акробатичні трюки.

– Для того, щоб змагання відбулися на найвищому рівні, однією з головних складових є якість траси та професійність в її будівництві. Хто готує траси до змагань на «Буковелі»?
– Залежно від дисципліни. Наприклад, для створення сноупарку в Україні спеціалістів немає і навряд чи хтось би міг збудувати його швидко і якісно, тож нам довелося запрошувати американця, який збудував багато парків у Канаді, Америці та європейських курортах. Для будівництва траси могул ми запрошуємо нашого українського спортсмена з Івано-Франківська Сергія Чміля, який вже майже чотири роки є учасником міжнародних змагань і набирає бали для участі в чемпіонаті світу та олімпійських іграх 2014 року в Сочі. Для будівництва слаломної траси чи слалом гігант «Буковель» має схили, які підходять для цих дисциплін і вже тут наші тренери, учасники олімпійських ігор розставляють цю трасу на різні змагання за рівнем складності та іншими критеріями.

– Для того, щоб вдосконалювати роботу лижної школи, як на мене, треба чимало знати. А де Ви вчитеся?
– Майже шість років тому ми почали розвивати лижну школу європейського рівня і перш за все джерелом інформації був інтернет. Ми вивчали європейський та світовий досвід кращих гірськолижних курортів. Звичайно, аналізуючи інформацію ми брали найкращий досвід з існуючих у світі лижних шкіл для практичного застосування в нашій буковельській школі.

– Святкуючи 11-річчя, що плануєте робити в другому десятиріччі щодо розвитку школи. Які основні напрямки розвиватимете?
– Для себе ми вже окреслили два основних напрямки. Для школи номер один -це співпраця з вищими навчальними закладами і коледжами Івано-Франківської області, де є спеціальності з фізичного виховання. З навчальними закладами ми підписали угоди про безкоштовне навчання студентів на гірськолижному курорті «Буковель» роботі інструкторів, тобто вони матимуть змогу теоретичні знання відразу ж закріплювали практично. Ми будемо поширювати і продовжувати цю співпрацю для того, щоб готувати кваліфікованих і високоосвічених інструкторів з нашої області в вищих навчальних закладах, а для студентів це великий плюс, адже вони мають можливість окрім основної отримати додаткову освіту та ще будучи студентами працевлаштуватися і заробляти гроші. Ну і звичайно, що другий напрямок – це підготовка до Олімпійських ігор. Тут роботи дуже багато, адже це і підготовка молодих спортсменів, і будівництво споруд, і необхідність підготовки кадрів, але ми прагнемо до вдосконалення, тож наполегливо працюємо заради досягнення поставлених цілей. Найкраще наші прагнення відображає девіз гірськолижної школи – «Навчайся та вдосконалюйся!». Він стосується і новачків, які ще жодного разу не стояли на лижах, і досвідчених лижників та сноубордистів, які можуть і мають можливість постійно вдосконалюватися. Тобто цей девіз спрямований для наших клієнтів і так само є стимулом для наших працівників з кожним днем піднімати свій рівень професіоналізму на вищий щабель.

Своє 11-річчя школа відзначила в широкому дружньому колі. Під час урочистостей керівництво школи нагородило найсумлінніших працівників почесними дипломами та подарунками, а розважальна програма вечора розпочалася з виступу вже доволі відомого Дзідзьо.

Привітав працівників лижної школи і директор ГК «Буковель» Олександр Шевченко. «За 11 років існування гірськолижна школа «Буковелю» доволі динамічно розвивалася. Я пам’ятаю як все починалось. Однією з перших взялася навчати людей кататися на лижах учасниця Олімпійських ігор Юля Клюкова, пізніше до неї приєдналися й інші професіонали. Нині основними менеджерами школи є два Андрії – Бакай і Піллероа. Вони проводять потужні акції та займаються розвитком школи. Лижна школа – одна з структур гірськолижного курорту «Буковель», яка розвивається найстрімкіше, про що свідчить відзнака міжнародного конкуру «Вибір року», якою нагородили школу 2011 року. Це свідчить про те, що керівництво обрало правильний напрямок розвитку. Забезпечуючи відповідний рівень навчання людей, які починають або вдосконалюють свою техніку завдяки лижній школі, відповідно зростає і рівень сервісу курорту «Буковель». На майбутнє десятиріччя бажаю школі не зменшувати темпи розвитку і відповідно, щоб рівень її професіоналізму зростав пропорційно кількості клієнтів», – сказав О. Шевченко.

Протягом усієї своєї історії «Гірськолижна та сноуборд школа Буковель» бере участь у проектах, спрямованих на розвиток національної культури та популяризацію здорового способу життя, що є пріоритетним напрямком активної соціальної діяльності школи.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА