друкувати


Цьогорічний фестиваль "Писанка-2012" вже є шостим за рахунком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-19 04:45:16

Перше весняне тепло, пробудження природи від міцного зимового сну – це радість для всього живого. Весняна пора прекрасна для всіх християн особливо тим, що наступає час одного з найбільших свят – Великодня. Саме у цей день звістка про воскресіння Ісуса Христа пробуджує в серцях і душах віруючих радість та надію на спасіння та вічне життя.

Символом Великодня у віках є писанка, яка стає витвором мистецтва у вправних руках писанкарів. Коломийщина – це край, де найбільше збереглася древня традиція писанкарства, де вона активно відроджується та популяризується. Цьому сприяє Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка», який цього разу припадає на 21-22 квітня. Яким писанкове свято буде цього року, ми запитали в Уляни Мандрусяк, завідувачки відділу культури і туризму Коломийської міської ради.
 
– Пані Уляно, цьогорічний фестиваль «Писанка-2012» вже є шостим за рахунком. З якими думками та сподіваннями Ви його започатковували та чи виправдалися вони?
– Перш, ніж започаткувати цей фестиваль, я планувала, щоб у нашому місті було більше культурно-мистецьких акцій, заходів. Однією з тематик, які можна було приєднати до Коломиї, це була писанка. Тільки в нашому місті є унікальний музей, в якому зібрано майже 15 тисяч неоціненних скарбів народного мистецтва. Саме Коломия претендує стати центром Великодніх свят, місцем, де ставитиметься феєрична крапка у світлих днях Воскресіння Христового. Наше місто репрезентує писанку найяскравіше. Писанки – це символи, якими люди віддавна загодовували своє бажання до щастя, добра, любові. Вже шостий фестиваль, який проводитиметься в Коломиї, дістає широкий розголос. Це не може не радувати.

– Вже другий рік фольклорний фестиваль має статус Всеукраїнського. Що це дає у практичному трактуванні?
– Це означає, що нас підтримує міністерство і в першу чергу – фінансово. Минулого року на святкування завітав міністр культури та туризму Михайло Кулиняк. Він підтримав це починання і ще тоді запевнив зі сцени, що міністерство бачить перспективи в цьому дійстві. Високопосадовець пообіцяв, що буде надалі підтримувати фестиваль. Свого слова міністр дотримав і цього року ми отримали фінансову допомогу з міністерства.

– Який бюджет виділено на святкування? Які основні статті витрат?
– Міністерство культури і туризму виділило 30 тисяч гривень і Коломийська міська рада запланувала 20 тисяч гривень на проведення фестивалю на гідному рівні. За ці кошти ми випускаємо друковану продукцію, розселяємо гостей фестивалю в готелях міста.

– Які новації передбачені для пожвавлення зацікавлення цьогорічним фестивалем?
– Цікаво на фестивалі «Писанка 2012» буде не тільки любителям мистецтва розпису писанок, а й шанувальникам інших видів декоративно-ужиткового мистецтва, таких як вишиванка, лозоплетіння, килимарство, різьблення, гончарство, бондарство та інше. Адже на фестивалі відбудеться виставка-продаж усіх виробів вищеназваних видів народного мистецтва. Окрім вже звичних розваг, ми вперше плануємо ввести он-лайн трансляцію проведення конкурсу писанкового розпису на площі, де будуть виступати творчі колективи. Це робиться для того, що люди могли насолоджуватися одночасно концертом та спостерігати за традиціями розпису писанок.

– Розкажіть, пані Уляно, про географію учасників фестивалю.
– Щороку в нас збільшується кількість учасників фестивалю. Якщо першого року у святкуванні взяло участь 50 осіб, то минулого їх вже було 180, а цього року чекаємо понад 200 учасників. З кожним роком на нашому фестивалі збільшується регіональне представництво. З різних куточків України приїжджають люди, зокрема з Миколаївщини, Львівщини, Тернопільщини та з Чернівецької області. Ми вже мали гостей з інших держав – з Польщі, Румунії. Цього року виявили бажання приїхати представники з Росії.

– Чимало гостей вже приїжджають з-за кордону. Чи не означає це, що невдовзі ми матимемо міжнародний фестиваль? Що для цього потрібно?
– Звичайно, що ми хотіли б, аби сюди приїжджали, як до Мекки. Саме у Великодні свята, аби до нас зліталися християни з цілого світу. Це би був найбільший дарунок для міста. Все це можливо, але нам ще треба багато працювати. В першу чергу слід звернути увагу на розширення туристичної інфраструктури: дешеві готелі, нормальні дороги. Я думаю, що це все буде в перспективі, оскільки наша область налаштована на розвиток туризму

– Що побажаєте коломийцям у ці святкові дні та напередодні фестивалю?
– Хочеться, щоб люди отримали насолоду. Сподіваємося, що буде погода під час фестивалю, тому від неї багато чого залежить. Я бажаю, щоб у святкові дні нам усміхалося сонце.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти