друкувати


Українські автомобілісти вже 9 місяців живуть без техогляду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-19 04:10:27

У липні 2011 року Верховна Рада в другому читанні прийняла Закон про скасування обов'язкового технічного огляду автотранспорту. "За" проголосувало 262 народних депутата. Таким чином, техогляд для приватних автомобілів в Україні припинив існувати. Його залишили для авто підприємств, вантажівок і автобусів.

Прийнятий законодавчий акт також скасував вимогу обов'язкової наявності у водія дорожнього (маршрутного) листа та нотаріально завіреної довіреності на управління транспортним засобом. Крім цього Державтоінспекція була відсторонена від проведення обов'язкового технічного контролю транспортних засобів та передачу цих повноважень приватним фірмам.

Відпрацьований закон

За даними Держстату в Україні понад 8,5 млн машин, з яких приблизно 3 млн - авто належать приватним особам. З прийняттям закону про скасування обов'язкового технічного огляду автотранспорту відповідальність за технічний стан автомобілів була перекладена на плечі їхніх власників: їм вирішувати, чи проходити ТО на СТО, чи ні.

Як мінімум, скасування техогляду - це економія коштів автовласника. Щоправда, мова йде про не дуже значні суми – від 400 до 1000 грн (залежно від об'єму двигуна авто), які сплачувалися за ТО машини в ДАІ.

За проходження ТО на приватних СТО платити все одно доведеться - проте в даному випадку можна вибирати: проходити таку перевірку чи ні. "Це правильне рішення. Дана галузь була дуже забюрократизованою: в ДАІ могли причепитися до тріснутого дзеркала, іржі на машині і не видати талон ТО. Такі причіпки могли тривати доти, поки власник машини не починав міркувати, як задобрити міліціонера", - каже Микола К., колишній співробітник правоохоронних органів (він займався розслідуваннями причин ДТП).

За деякими відомостями, вартість "дружби" з інспектором починалася від 50 доларів (все залежало від стану автомобіля). При цьому, ні для кого не секрет, що талон ТО можна було банально купити,  зовсім не показуючи свою машину на очі інспекторам. Ціна вирішення питання починалася від 500 доларів. Саме тому при страхуванні авто (КАСКО, автоцивілка) агенти, часом, навіть не цікавилися, чи є у водія талон, адже він був формальністю.

Життя по-новому

МВС усіляко намагалося відтягнути ухвалення цього закону. Офіційно, там посилалися на те, що приватні СТО продаватимуть техталони, а по-друге, знизиться збір штрафів. Адже раніше не можна було пройти техогляд, якщо у власника авто є несплачені штрафи, а на приватних СТО немає бази боржників. Та навіть якщо б така база і була, то ніхто б не дивився на те, чи є у водія несплачені штрафи - адже це приватний бізнес, який в першу чергу зацікавлений у прибутку, а це означає, що він не буде відмовляти в проведенні ТО бажаючим.

Проте, дана аргументація не виявилася переконливою. Як з'ясувалося - платити штрафи все одно доведеться - їх стягують держвиконавці. До того ж, як показує досвід, несплата штрафу у строк може погано закінчиться для господаря авто. Чергова перевірка може закінчитись навіть вилученням прав. Адже база зі штрафами у ДАІ все одно залишається.

Інше формальне побоювання міліціонерів - скасування техогляду погіршить їм показники по ДТП. Мовляв, на дорогах з'являться велика кількість несправних машин. Втім, якщо подивитися на статистику ДТП, то з причини несправності машин відбувалося менше 1% всіх аварій, інші ДТП стались через так званий людський фактор і поганий стан доріг (75% і 25% відповідно). До того ж сам техогляд, в тому вигляді, в якому він існував, не гарантував справність автомобіля протягом року-двох з моменту його проходження, особливо якщо це питання вирішувалося за хабар.

Подібний шлях вже пройшла Грузія - там уже кілька років як скасовано техогляд. І, судячи з даних грузинської служби статистики, стан машин не змінився, а кількість ДТП там зменшилася майже на 30%.

Звичайно, через скасування таких перевірок держава недоотримує гроші - надходження від обов'язкових платежів за ТО становили, за приблизними оцінками, 300-350 млн гривень на рік. Але ця сума не така велика, якщо її порівняти "лівими" заробітками всіх нечистих на руку співробітників ДАІ. За деякими даними, щомісяця співробітники даної служби могли збирати до 800 тис доларів ніде не зафіксованих надходжень на своєму "ринку".

Крім цього, варто акцентувати увагу і на іншому аспекті: сума "дорожнього податку" тепер включена в акциз на бензин. Причому дана величина постійно зростає (і сьогодні з надлишком компенсує втрати від скасування ТО), а от якість доріг не поліпшується.

Водіям без техогляду – все одно несолодко


Українські автовласники не однозначно позитивно сприймають скасування техогляду, адже лише одне це ніяк не вплинуло на рівень корумпованості вітчизняних даішників, а навіть навпаки збільшило їхні апетити.

"Без техогляду стало легше тільки морально, але співробітники ДАІ все одно знаходять джерела для отримання хабарів і з ними все так само складно знаходити спільну мову", - говорить Юрій Бобко, водій зі стажем. До речі, йому жодного разу не доводилося, не дивлячись на його старенький "Опель", платити хабар ДАІ за отримання талона ТО.

"Я не знаю, чи стало краще без ТО, тепер я не плачу ДАІ, але це маленька суму, проте я все одно оплачую роботу СТО за проведення ТО, оскільки у мене нова машина і я взяв її в кредит. Останнє ТО мені обійшлося в 1,8 тис гривень "- говорить автовласник Сергій Завальний.

"Без техогляду жити добре. Але, наскільки я знаю, такий стан речей не подобається співробітникам ДАІ, і вони активно лобіюють питання - повернення їм функцій перевірки наявності талона ТО на дорогах. Якщо вони цього доб'ються - хабарі зростуть у ціні", - говорить Павло Кондратюк, практикуючий юрист і автолюбитель.

Джерело: ТСН