друкувати


Вітаміном С можна зменшити кількість інсультів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-19 03:10:40

Американські вчені з Університету Джонса Хопкінса з'ясували, що прийом великих доз вітаміну С може знижувати кров'яний тиск.

Під час дослідження професор Едгар Міллер проаналізував з колегами підсумки 29 клінічних тестів, у яких порівнювали вплив вітаміну С і плацебо на систолічний та діастолічний кров'яний тиск. Виявилося, що прийом в середньому 500 мг вітаміну С в день (доза, в п'ять разів перевищує рекомендовану) за короткий час знижував кров'яний тиск на 3,84 мм ртутного стовпа.

У піддослідних з гіпертонією зниження склало майже 5 мм рт ст. Для порівняння: пацієнти, що приймають ліки від високого тиску, такі як АПФ-інгібітори або діуретики, можуть розраховувати на 10-міліметрове падіння тиску.

Для наглядності, 500 мг вітаміну С міститься в шести склянках апельсинового соку. Рекомендована добова доза вітаміну для повнолітніх - 90 мг.

Проте рекомендувати вітамінну добавку як засіб для лікування гіпертонії вчені поки не можуть, оскільки спочатку потрібно провести ще декілька досліджень, щоб виявити всі наслідки прийому вітаміну.

Джерело: ТСН