друкувати


Овочі з коломийських прилавків безпечні для споживання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-18 03:30:23

З приходом весни на ринках та в магазинах збільшився продаж свіжих овочів. Помідори, огірки, редиска, зелена цибуля – все це із задоволенням купують коломийці, аби побавити себе порцією вітамінів. Проте найчастіше в овочах люди знаходять нітратну дозу, яка шкідливо впливає на організм. Тому ми вирішили не гаючи часу перевірити овочі з коломийських прилавків на вміст залишкової кількості нітратів.

У передвеликодні дні вирушили спочатку до місцевого ринку, щоб придбати помідору та огірок для дослідження. Одразу наклеюємо цифру «1» на нашого «піддослідного» для чистоти експерименту, аби працівники лабораторії не дізналися, де ми придбали овочі. Цікавимося в продавчині Марії, чи перевіряє вона свою продукцію на вміст нітратів. Жінка ствердно киває головою. Далі тижневик «Коломийські ВІСТИ» завітав в один з коломийських магазинів, де теж купив помідору та огірок, наклеївши на них цифру «2». В крамниці продавчиня розповіла, що овочі на продаж доставляють зі Львова, Одеси та навіть Туреччини.
 
Озброївшись овочами та бажанням перевірити харчі, якими полюбляють ласувати коломийці, впевнено вирушили до Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Саме в цьому приміщенні під пильним оком лаборантів продавцям дають «зелене світло» на реалізацію овочів.

Одразу обмовлюся: нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть навіть коли повністю відмовитися від будь-яких добрив. Хоча коли з добривами ненароком «переборщити» чи навмисне стимулювати ними овочі й фрукти, то можна й отруїтися. Нітрати також зменшують вміст вітамінів у їжі, впливають і на обмін речовин. Якщо ж вони доволі довго «атакують» організм (навіть у невеликих дозах), то збільшується щитоподібна залоза. Саме тому нітрати й зажили недоброї слави. Проте нас працівники лабораторії запевняли в тому, що купувати овочі на місцевому ринку не тільки варто, але й цілком безпечно – жодної шкоди вони не принесуть, оскільки проходять перед продажем «жорсткий» контроль. Як подейкують у народі, поки на власні очі не побачиш – не повіриш, тому ми й відправили на перевірку куплені овочі.

Перед аналізом городину миють, сушать, перетирають до однорідної каші та перевірять спеціальним приладом – аналізатором іонів. П'ятнадцять хвилин – і результат готовий, який, правду кажучи, нас здивував.

– Згідно з дослідженнями, у поданих зразках помідорів та огірків нітратів, які б перевищували дозволену дозу, не виявлено. (див. подану копію аналізу).

За стандартами, в парникових огірках дозволена доза становить 400 мг/кг, а в помідорах – 300 мг/кг, – зазначив завідувач лабораторії Богдан Король. – Якщо у харчах виявляють залишковий вміст нітратів, які перевищують дозу, дозволену стандартами України, то, згідно з діючим законодавством, ми повинні повідомити ветеринарну інспекцію Коломиї, яка відповідно оформлює акт для прокуратури. І вже в судовому порядку вирішується доля нітратної продукції.

Дослідження показало, що в огірках та помідорах, принесених з коломийських прилавків, вміст нітратів у кілька разів менший за дозволену дозу. Кількість шкідливих речовин і в ринкових, і в магазинних харчах практично однакова. Проте коли ви сумніваєтеся в якості продукту, то можете віднести харчі на лабораторну перевірку, тим паче, що ціни зовсім «не кусаються», – за проведений аналіз тижневик «Коломийські ВІСТИ» витряс з гаманця 9 грн. 16 коп. Або ж просто скористатися наступними порадами: спеціалісти радять замочувати овочі на годину в чистій воді. Пропонують також обрізати шкірку огірків, знімати верхні листки капусти і не вживати качан – у ньому нітратів найбільше. Шкідливі речовини також вийдуть із парою, якщо під час варіння овочів не накривати їх кришкою. Пам’ятайте: те, що ми споживаємо, залежить від нас самих. Корисних вам овочів, коломийці!

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти