друкувати


В.Ковтун: Сучасна молодь недостатньо обізнана в історичних питаннях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-18 11:30:17

Листівка віддавна служить символом ввічливості та щирості, сприяє дружньому спілкуванню та обміну інформацією. Вона може бути різного вигляду, проте кожна несе у своїй основі посилання від автора картки, що й робить її доволі таємничою й унікальною, утворюючи своєрідний місток між творцем паперової краси та людиною, яка придбає таку роботу.

 Листівку, без заперечень, можна віднести до окремого виду мистецтва і дуже часто головним у ній є далеко не зовнішній вигляд та оформлення, а зміст, який вона несе в собі. Інколи текст листівки є безцінним для одержувача. Так найчастіше трапляється з картками із серії «Вивчаємо нашу історію», які отримали життя у ПАТ «Коломийська друкарня ім. Шухевича». Носієм ідеї та автором історичного і вартісного для нашого краю проекту є активний громадський діяч і директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун, з яким цього разу ми й повели розмову за філіжанкою кави.

– Пане Валерію, як виникла ідея створення проекту «Вивчаємо нашу історію»?

– Проблема вивчення історії нашого краю та історії України загалом – це далеко не нова проблема, вона повертається до нас із забуття. Є чимало призабутих громадських діячів, художників, освітян, письменників. На жаль, з’ясовується, що сучасна молодь недостатньо обізнана навіть у найважливіших історичних питаннях минулих років та сьогодення. Одним із засобів привернення уваги до вивчення історії та ознайомлення із забутими відомими особистостями краю і став історико-культурологічний проект «Вивчаємо нашу історію». На нинішній день світ побачило дві листівки: перша приурочена організатору січових дійств Кирилові Трильовському, а друга – активному діячеві ОУН Ярославу Стецьку. Остання якраз присвячена сторіччю від його дня народження та вийшла друком за сприяння депутата Івано-Франківської обласної ради Дмитра Дзвінчука. Ці листівки незабаром масово розповсюджуватимуться серед учнівської та студентської молоді, особливо велику кількість плануємо роздати під час проведення третього Січового свята, приуроченого 110-ій річниці від дня першого проведення січового дійства.

– Яку інформацію коломийці можуть почерпнути з листівки?


– Все дуже просто: подивившись на першу сторінку, можна побачити образ героя, перевернувши – отримати основну інформацію про життєві віхи та здобутки репрезентованої особистості. Зокрема у більшості випадків подана інформація на картці не висвітлена у підручниках з історії України, але на листівках вона доступна та легка до запам’ятовування, її може почерпнути кожна людина. Я знаю чимало коломийців, які мають за честь мати такі картки та зберігати їх для себе, або ж презентувати друзям.
 
– Поділіться з нами, хто буде героєм наступної листівки?

– Я неодноразово обдумував це питання. Можливо, наступна листівка буде приурочена митрополитові Шептицькому, або ж кардиналу Йосипу Сліпому. Не можу зараз ствердно сказати, Україна має багато гідних особистостей, які зробили значний внесок у розвиток держави.

– Видавництво листівок потребує чимало коштів. Хто допомагає Вам у фінансуванні проекту?

– У цьому проекті справа розходиться далеко не в коштах, головне – популяризувати відомих краян серед мешканців нашого міста. До прикладу, друга листівка видана п’ятитисячним тиражем, але я певний, що він швидко розійдеться по Покутському краю. Випускаю листівки за власні кошти, проте у друці останніх допоміг Дмитро Дзвінчук.

– Де коломийці можуть знайти та придбати листівки «Вивчаємо нашу історію»?

– Це не бізнесовий проект – всі листівки будуть виключно подаровані коломийцям. Повірте, що ми не заробимо жодної гривні на цьому проекті. Отримати листівку можна в мене, або на якомусь цікавому заході у місті.

– Пане Валерію, Ви – директор педагогічного коледжу, постійний ініціатор різноманітних заходів, зокрема організатор січових свят та екологічних акцій. Звідки черпаєте сили та натхнення?

– Тільки щоденні потреби здатні робити сьогоднішній день кращим, аніж вчорашній. (Посміхається).

– Поділіться планами на майбутнє з читачами нашого тижневика.

– Скажу по секрету, що зовсім скоро – 17 травня – відбудеться круглий стіл на тему: «Шевченко та сьогодення», на який я планую запросити викладачів української мови та літератури, працівників бібліотек. Захід буде приурочений 200-річчю від дня народження Кобзаря, щоб дати поштовх до гідної підготовки до відзначення такої величної дати. Під час цього круглого столу буде презентована уже сьома моя книга з серії «Українське мистецтво» «Тарас Шевченко та Прикарпаття», з якою і ознайомлю коломийців.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти