друкувати


Українські аптеки перетворюються на дитячі наркопритони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-14 11:30:40

Українські школярі стали менше пити і курити через можливість купити наркотики в аптеках.

В кінці березня Інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка оприлюднив результати проекту "Європейське опитування учнів про вживання алкоголю і наркотиків".

В опитуванні взяли участь 7500 українських підлітків у віці від 15 до 17 років. За даними дослідження, пік розповсюдження шкідливих звичок був у 2003-2007-х роках: алкоголь вживали 84% школярів, цигарки - 64%, наркотичні речовини - 21%, пише "Фокус".

В 2011 році процент поціновувачів алкоголю зменшився до 76%, цигарок - до 61%, наркотиків - до 13%.

"Діти більше не вживають героїн та кокаїн, оскількі вони сильно подорожчали. До прикладу, один куб ширки (опіату) коштує 80 грн, а одна доза - це 5 кубів. Це вже 50 доларів. Де школяру взяти такі гроші? Набагато простіше піти до аптеки та легально купити собі для ін'єкцій краплі для очей", - повідомила директор реабілітаційного центру "Троїцький" Ірина Ромашкан.

Зниження кількості алкоголіків та курців серед школярів, на думку експерта, напряму пов'язано з аптекою. Дітям просто нема сенсу ховатися в закапелках з пляшкою і цигаркою, якщо можна спокійно іти центральною вулицею з пачкою таблеток від алергії.

Пацієнти реабілітаційних клінік кажуть, що дістати таблетки - простіше простого. Діти до 12 років, яким закон забороняє продавати ліки, просять старших хлопців.

Працівники аптек кажуть, що про проблему знають, але як з нею боротися не знають, оскільки не порушують закон, продаючи дітям медикаменти. Відрізнити неповнолітнього наркомана від дитини, яку мати відправила за ліками, складно, і фармацевт не має права їй відмовити. Втім, така відповідь викликала би посмішку у будь-якого з постійних клієнтів аптек. Вони впевнені, що мають справу з налагодженою системою, в якій дорослі все знають - просто заробляють гроші.

Джерело: ТСН