друкувати


В агрострахуванні Прикарпаття — серед останніх

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-12 12:45:24

Озимі на Прикарпатті — у значно ліпшому стані, ніж в інших регіонах України. Після уточненого моніторингу цих посівів з’ясувалося, що в області потрібно пересіяти лише 400 гектарів озимини, що становить менше одного відсотка її загальної площі.

Про це повідомив в. о. начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин на круглому столі «Якісне агрострахування в Україні за державної підтримки». Водночас, за його словами, з’явилася постанова Кабінету Міністрів про відшкодування сільгоспвиробникам втрат внаслідок загибелі через надто холодну зиму зернових культур — від 100 до 150 гривень на один гектар.

Однак проблемна перезимівля посіяних восени не лише пшениці й жита, а й ріпаку — не єдиний ризик для сільського господарства. Аграрії івано-Франківщини щороку зазнають чималих збитків і від повеней, градобою, посух та інших природних стихій, а то й техногенних чинників — скажімо, лише за останні два місяці в регіоні зафіксували 188 пожеж на полях. Та попри це місцеві хлібороби хронічно не квапляться страхувати свій урожай, нарікали організатори заходу. На Прикарпатті застраховано лише п’ять відсотків посівів, і за цим показником наш край посідає 22-ге місце серед областей.

Фахівці відповідних обласних служб пояснюють такий «феномен» браком обігових коштів у фермерів та низькою якістю страхових продуктів, яка панувала на ринку агрострахування. Проте, як розповіла координатор інформаційних кампаній Проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Розвиток агрострахування в Україні» Олеся Жученко, ситуація на тому ринку вже кардинально змінилася. Верховна Рада ухвалила Закон «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», згідно з яким фермерам частково повертатимуть кошти, витрачені на страхування врожаю. «Процедура агрострахування стала стандартною, а сам процес — прозорим і доступним для виробника. Правда, відтепер страхові компанії мусять мати окрему ліцензію на добровільне страхування сільськогосподарської продукції та бути членом аграрнострахового пулу, який є гарантом надання високоякісних послуг та розраховуватиме тарифи страхування», — заявила експерт.

Автор: Петро ГОЛЕЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА