друкувати


Студенти занурились у сакральне мистецтво

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-10 12:10:32

У страсний тиждень багато хто відчуває потребу в спілкування з Богом. Хтось постить, хтось – молиться, а хтось відчуває єдність з Богом через мистецтво.

Потреба відобразити божественну силу у людини була давно. Ще первісні люди малювали надприродне на скелях. Теперішній час – не виняток.

Долучаються до цього процесу і студенти Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету, де у же протягом п’яти років на кафедрі образотворчого мистецтва діє спеціалізація «іконопис та реставрація», а 9 квітня у бібліотеці університету студенти-іконописці виставили кращі свої роботи на Виставці сакрального мистецтва. До уваги глядачів автори представили більше півсотні ікон. Образи намальовані олією, акрилом та темперою на дереві чи склі створюють певний егрегор у приміщенні бібліотеки. Адже кожна ікона – як канонічна, так і апокрифічна попущена крізь себе, просякнута дивовижною людською енергією.

«Не зважаючи на те, що в багатьох вищих навчальних закладах відмовились від спеціалізації «іконопис», – розповідає директор Інституту мистецтв ПНУ Анатолій Грицан, – сьогодні ми переконуємось, що ця спеціалізація потрібна. Вона не тільки демонструє сьогодні продукт плідної студентської роботи, який, скажемо прямо: око радує. Вона ще й змушує студентів звертатись до історії сакрального мистецтва, вивчати канони».

Сюжети ікон різні – життя та діяльність Ісуса Христа, страсті Христові, Діва Марія, Ангел-охоронець та інші. При цьому, як зазначив керівник кафедри образотворчого мистецтва Інституту Богдан Бойчук, в багатьох випадках автори ікон переходять від канонів до стилізації, до формування образів душі.

«Мої ікони намальовані темперою на склі, – розповідає автор сакральних творів Христина Міліянчук. – Стиль, який я обрала – народне мистецтво з дитячим примітивізмом, щоб бути поближче до людей».

Виставка сакрального мистецтва у бібліотеці Прикарпатського національного університету триватиме близько місяця.

Автор: Вікторія БІЛА