друкувати


Про великодні традиції Папи Іоанна-Павла ІІ івано-франківцям повідали маленькі актори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-10 11:45:27

Розповісти івано-франківцям про великодні традиції в житті найвідомішого Римського Папи – Іоанна-Павла ІІ поставили собі за мету вчителі та учні польськомовних третіх класів Івано-Франківської ЗОШ № 3 з російською та польською мовами навчання. В другий день католицького Великодня вони представили відвідувачам івано-франківського римокатолицького костелу Христа Царя художньо-музичне дійство, яке так і назвали «Великодні традиції в житті Іоанна-Павла ІІ».

Під час свята одягнені у святкові польські національні строї маленькі актори у віршах та піснях розповідали численним глядачам про те, як відзначався Великдень у родині Кароля Войтили – майбутнього Папи та які польські народні звичаї Кароль приніс із собою на Святий Престол, поширивши в усьому католицькому світі.

За словами вчительки початкових класів ЗОШ № 3 Барбари Бодзєховської, в родині Іоанна-Павла ІІ релігійних великодніх традицій дотримувались досить суворо. «Перед Великоднєм, - розповідає пан Бодзєховська, - був сорокаденний піст. Перед Великоднем всі члени родини: мама, тато і маленький Кароль йшли до сповіді – так само, як це робиться і в Україні, тобто церквах східної традиції. Великдень був ніби підсумок того сорокаденного посту. Зранку усі йшли на резурекцію, тобто службу Божу, по резурекції повертались додому і їли великодній сніданок.

Як стверджує пані Барбара, вже будучи священиком, Кароль Войтила кожен день страсного тижня проводив у костьолі, а у Велику п’ятницю взагалі не покидав церкви. Він також доклав зусиль, щоб великодні звичаї його рідного польського народу шанувались в усьому світі, де сповідують римо-католицьку віру. «В Польщі, - продовжує вчителька, - Великдень святкується протягом двох днів. Другий день Великодня називається Smigus Dyngus – поливаний понеділок. Коли діти граються, поливаючи одне одного водою. Так само грався з однолітками, поливаючи їх водою, і маленький колись Кароль Войтила. Ставши ж Папою, він приніс з собою і цю традицію і кропив водою кардиналів, священиків, людей, які приходили до нього».

Колориту дійству додавала та обставина, що свою розповідь про великодні традиції Іоанна-Павла ІІ маленькі оповідачі яскраво ілюстрували оповідками з Біблії, зокрема про страждання Ісуса Христа на його шляху до Голгофи.

Автор: Сергій БІЛИЙ