друкувати


Прикарпатські МіГ-29 вчилися перехоплювати повітряних терористів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-09 12:30:52

Максимально підготувати прикарпатських військових авіаторів до виконання завдань з протитерористичного прикриття повітряного простору над об’єктами проведення фінальної частини цьогорічного Чемпіонату Європи з футболу мають на меті планові польоти льотчиків 114-ї бригади тактичної авіації, які тепер досить часто відбуваються в небі над Прикарпаттям.

Зокрема, 5 квітня військові льотчики провели в небі над Івано-Франківщиною справжні повітряні бої, в яких було задіяно, напевно, рекордну за останній десяток років кількість літаків. Часами одразу сім повітряних бойових машин: п’ять винищувачів МіГ-29 та два учбово-тренувальних літака L-39 перебували у повітрі.

Як стверджує командир 114-ї бригади полковник Сергій Голубцов пілоти відпрацьовували головний тактичний елемент сценарію охорони повітряного простору над об’єктами Євро-2012 – примушування до посадки. Зі слів офіцера, на час проведення Чемпіонату перед особовим складом частини стоятиме завдання прикриття з повітря стадіону у місті Львові. Їх цілями будуть повітряні судна, які відхилятимуться від наданого повітряного коридору, або в якийсь інший спосіб порушуватимуть правила польотів і тим самим загрожуватимуть безпеці учасників та глядачів Євро. «В такому випадку, - розповідає пан Голубцов, - спочатку ми з’ясовуємо державну належність повітряного судна, потім намагаємось налагодити зв'язок з екіпажем, з’ясовуємо причини відхилення від курсу, потім виводимо в зону посадки і примушуємо до посадки».

За словами комбрига, не кожен літак, який відхилився від встановленого курсу, є захопленим терористами з метою використання для вчинення масових убивств. «Буває, - говорить він, - що літак збився з маршруту або може втратив радіозв’язок з аеродромом». А відтак ракети, які є основним засобом враження в арсеналі зенітно-ракетних частин ППО, в таких ситуаціях використовуватись не можуть. «Що ж стосується літаків і вертольотів, - продовжує пілот, - там сидить жива людина, яка може знайти візуально, оцінити о сигналами, еволюцією літака передати інформацію – є в нас такі сигнали, затверджені Чиказькою конвенцією. І якщо є необхідність для отого порушника чи просто випадково заблукавшого вивести на аеродром, ми це йому можемо організувати».

Власне, такий алгоритм дій і відпрацьовували прикарпатські льотчики під час останніх польотів. При цьому тихохідні, низько летячі повітряні об’єкти зображали два L-39, які спеціально пригнали задля участі у навчаннях разом з екіпажами з Миколаївської області, а вишукували їх у безмежній блакиті прикарпатських небес (як візуально, так і з використанням наземної радіоапаратури стеження) та примушували до посадки на Івано-Франківському летовищі пілоти 114-ї бригади на п’яти винищувачах МіГ-29, два з яких щойно стали до строю після капітального ремонту на Львівському державному авіаремонтному заводі.

Автор: Сергій БІЛИЙ