друкувати


Прем’єра: Просто стрілися дві самотини...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-09 11:45:22

Відколи Бог сотворив протилежні статі, відтоді вони шукають стежки одне до одного, але в більшості випадків рухаються манівцями. Ну, звісно, йдеться про чоловіка й жінку. Буває, що стежки сходяться. Буває, що він і вона знаходять одне одного. Однак, цього замало. Треба ще обопільної мужності й самопожертви — від чогось необхідно відмовитися. Такий крок може бути болісним, особливо, коли те "щось" надто приросло до шкіри. Між нею і ним зависає шнурок, на якому сушаться погані звички, гіпертрофоване себелюбство, страх позбутися того, що нажив за час самотності, підозріливість, закомплексованість і ще цілий "джентльменський" набір інтимних бздур. Тоді спільне життя унеможливлюється, навіть не розпочавшись.

Приблизно така проблематика задана у виставі "Нічні розваги з молодим Козерогом", прем’єра якої відбулася у Коломийському драмтеатрі на День сміху — першого квітня.

Вистава смішна — це факт, як фактом є гіркота того сміху. Постановник вистави — режисер з Чернігова Сергій Кузик.

У виставі задіяні три актори: Ольга Якубів у ролі Вікторії, Мар’яна Іванович у ролі Сирени та Максим Сидоров у ролі Костянтина.

Ось коротка фабула.

До молодої й самотньої хазяйки квартири приходить така ж молода й самотня репетиторка з англійської мови. Обидві обтяжені прикрим дос­відом стосунків з чоловіками — це єдине, в чому вони солідарні. В усьому іншому жінки становлять повну протилежність. Сирена — зваблива й простодушна фурія, залучена до якогось там бізнесу; Вікторія — розумниця, скромниця й науковець. Сирена, бажаючи прислужитися своїй новоспеченій подрузі, викликала за оголошенням у газеті чоловіка, який "здійснить усі ваші фантазії", такого собі фахового плейбоя.

Родзинка історії міститься там, де сталася похибка: Сирена переплутала оголошення й викликала... спеціаліста зі стрижки собак. Ось на такому казусі закручена вісь сюжету.

Хід цієї сумної комедії переповідати не будемо, — нехай читач залишається заінтригованим. Та, зрештою, інтрига нікуди не зникає навіть після того, як опускається завіса.

Історія з "молодим Козерогом" не закінчена. І хоча "спеціаліст зі стрижки собак" виявився також науковцем, який підробляє у вільний від роботи час, між ним і Вікторією наразі нічого не зав’язалося. Здається, їм обом бракує елементарної побутової мудрості. Обоє занадто віддалилися від реальності. Тому "плейбой" просто тікає в кущі.

Саме так найчастіше в житті й виходить.

На кожну роль режисер поставив трьох акторів. І кожен мусить зіграти свого персонажа по-різному. Режисер дав волю акторам на півтони.

...Пригадуєте пісню Булата Окуджави "Просто встретилились два одиночества"? Згадайте.

Автор: Андрій МАЛАЩУК