друкувати


Ранні овочі слід споживати помірно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-05 02:30:04

Із приходом весни прилавки магазинів, ринків чи вуличних лотків так і приваблюють до себе свіжою зеленню. Ранні огірки, помідори, зелена цибуля, молода редиска і капуста — пройти попри таке розмаїття овочів не просто. Та й продавці припрошують — городина хоч і з парників, утім свіжа і смачна.

Однак івано-франківці купувати ранню городину не поспішають. Кажуть вона не лише дорога, але й небезпечна. У цих овочах нітратів більше, ніж поживних речовин.

Довіряй, але перевіряй — медики погоджуються, ранню городину треба купувати у тих магазинах чи ринках де її якість пильно контролюють працівники санстанції. Адже продукти на стихійних ринках можуть містити не лише нітрати, але й залишки пестицидів та важкі метали. Утім навіть перевірені парникові овочі їсти можна не всім. Заборона передусім стосується дітей.

Зловживання ранньою городиною, попереджають медики, може завершитися на лікарняному ліжку. Адже щоденне вживання продуктів з надмірною кількістю нітратів призводить до важкої інтоксикації навіть здорового організму. А тим, хто від весняних овочів усе таки не відмовляється, радять замочити їх на годину в чистій воді.

Джерело: Радіо «Західний полюс»