друкувати


"Американський гуцул" повернувся на батьківщину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-04 04:30:00

Волонтерство віддавна стало символом людяності та милосердя. Добровольці, які не обдумуючи присвячують свій час допомозі іншим, керуються принципами поваги до гідності та культури людей, заохочують до міжнародної солідарності, стимулюють почуття відповідальності. Завдяки програмі Корпусу Миру США в Україні від 1992 року українці мають можливість разом з іноземцями вивчати англійську мову.

Зокрема, до Коломиї посланці доброї волі приїжджають уже протягом десяти років. Одним із незмінних закладів розвитку їхньої діяльності залишається Коломийський педагогічний коледж Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, який завдяки програмі урядового агентства США має можливість дати глибокі знання з іноземної мови студентам та відкрити перед ними культурну і духовну спадщину американської землі. Останні два роки викладає в коледжі англійську мову сьомий за чисельністю волонтер Шон Вільямс, який з перших днів став улюбленцем майбутніх педагогів.

Містер Вільямс – місцева знаменитість та яскравий приклад справжніх поціновувачів культурної спадщини народів світу. Хлопець зі Сполучених Штатів Америки швидко освоївся в столиці Покуття: розмовляє українською мовою, вивчив традиції та звичаї регіону, подружився з коломийцями, співає пісень, грає на народних музичних інструментах, розмальовує писанки, носить вишиванку та підкорює найвищі вершини України. І хоч у нього немає і краплини слов’янської крові, проте він з трепетом та особливою любов’ю відноситься до речей, які несуть в собі хоча б частину української самобутності. Цікаве читання англомовних книг, яскраві презентації, колективний перегляд фільмів, різноманітні ігри, ознайомлення з методикою викладання в іноземних країнах, літні табірні збори зробили свій значний внесок у розвиток знань з англійської мови студентів педагогічного коледжу.

Шон Вільямс для мене став прикладам справжнього педагога. Під час уроків ми легко могли з ним спілкуватися англійською мовою, вивчали традиції його батьківщини. А на заміну – він ознайомлювався з українськими звичаями. Для нас дуже важливо, що в невимушеній атмосфері ми відчули живе спілкування носія англійської мови, - зауважила студентка педагогічного коледжу Аліна Здибель.

Проте все добре з часом минає, як в цьому випадку, перебування містера Вільямса в Україні. Хоча «американський гуцул», як його встигли прозвали на Прикарпатті, продовжував своє перебування в нашій країні, бо для нього гуцульський колорит з барвистими краєвидами стали частиною чогось рідного. Тай викладати, як розповідає Шон Вільямс, в нашому місті йому сподобалося.

Для мене два роки перебування в Коломиї стали добрими уроками навчання. Зокрема, в собі відкрив чимало нових граней та вмінь, які мені в майбутньому знадобляться. Мене часто запитують, чи не хочу залишитися жити в Україні, проте я вже раз продовжував контракт, тому що мені тут зручно та комфортно мешкати. Але попри це, я сумую за рідними та друзями з США та розумію, що колись прийдеться повернутися на батьківщину. Зараз ще не маю ніяких твердих рішень щодо подальшої діяльності, поки що хочу отримати ступінь магістра в університеті, - ділиться планами волонтер Корпусу Миру Шон Вільямс.

29 березня студенти відділення «Початкове навчання та англійська мова» зібралися разом в стінах актового залу, аби віддячити містеру Вільямсу за науку та побажати щасливої дороги і нових творчих злетів. Під час вечора майбутні педагоги співали пісні, декламували вірші, демонстрували фільми про волонтера, закликаючи залишитися жити в Коломиї. На згадку про перебування в Україні молоді люди презентували «американському гуцулу» предмети, які символізують покутський край. Шон Вільямс пообіцяв, що де б він не перебував, завжди пам’ятатиме про Україну, особливо про Коломию. Такої думки дотримуються і в педагогічному коледжі, зауваживши, що як студентам, так і викладацькому складові не вистачатиме його присутності.

Містер Вільямс – неймовірно вдалий вибір для педагогічного коледжу, - розповідає директор закладу Валерій Ковтун. – Він є зразком відповідальності та дисциплінованості для викладачів. За час перебування Шон знайомив нас з історією англомовних культур і ми також допомагали йому адаптуватися до нових умов проживання. Педагогічний коледж щиро вдячний йому за велику допомогу в підготовці кадрі для майбутньої педагогічної діяльності та у володінні англійською мовою студентами. І зазначу без перебільшень, що завдяки його старанням випускники закладу мають можливість продовжити своє навчання на факультеті романо-германської філології Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.

Викладання в педагогічному коледжі, робота в іноземному гуртку при Молодіжному центрі, гра на цимбалах в муніципальному оркестрі народних інструментів «Гуцулія», походи на гірські вершини, участь в етнофестивалях, розмальовування писанок до Великодня та ще чимало цікавих захоплень для містера Вільямса залишаться позаду на просторах Коломиї. І хоч розвиватися та професійно вдосконалюватися «американський гуцул» продовжить вже на батьківщині, але столиця Покуття назавжди залишиться в його серці.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК