друкувати


Які спеціальності будуть затребувані?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-04 12:45:17

— Із осені минулого року в світі почалася друга хвиля економічної кризи. Це означає  інфляцію, безробіття, згортання бізнесу, — розказує Володимир Чеботарьов, аналітик консалтингової агенції "Бізнес".

— Держава намагатиметься економити за рахунок держслужбовців. Було два лікарі — стане один, але на нього більше навантаження. Кредитування в докризових обсягах та іпотека не відновляться. Банки змушені звільняти персонал. Це стосується страхових, інвестиційних, фінансових компаній. Утратять роботу люди, які працюють в малому та середньому бізнесі. Дехто з бізнесменів вимушено згорне справи через кризу. Вибори та Євро-2012 на ринок праці не вплинуть.

Які спеціальності будуть затребувані?

— У сфері обслуговування, на виробництві товарів масового споживання, продуктів, продавці. Змінюється законодавство. Є і буде попит на юристів, бухгалтерів.  Затребуваними будуть комп'ютерники, програмісти.

На що орієнтуватиметься роботодавець?

— Умови стануть жорсткішими. Роботодавець вимагатиме більше — щоб працівник умів робити свою справу і мав додаткові навички. Важче стане влаштуватися на роботу людям у віці, інвалідам.

А на роботах, де не обов'язкова кваліфікація?

— Люди, які готові працювати фізично, потрібні завжди. Але може значно знизитися оплата праці.

Автор: Олена МАРЧЕНКО
Джерело: Gazeta.ua