друкувати


Іван Дем’янюк звинувачує своїх суддів через кіно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-04 11:30:21

«Іван Демянюк. Я звинувачую». Таку назву носить документальний фільм, створений спільною працею представників громадських організацій «Поклик Нації» та «Українське документальне об’єднання», прем’єра якого відбудеться 7 квітня Івано-Франківську, про що керівники ГО «Поклик Нації» розповіли під час вчорашньої прес-конференції.

За словами лідера ГО «Поклик Нації» Тараса Боднара, справа Івана Дем’янюка – колишнього радянського військовополоненого, якого протягом 30 років аж до його смерті 17 березня цього року намагались звинуватити у посібництві нацистам та участі у винищені в’язнів німецьких концтаборів, - наглядно доводить, що з українців європейські уряди намагаються сьогодні зробити таких собі цапів-відбувайлів за усі негаразди в Європі, а уряд Німеччини взагалі прагне розділити з Україною всю повноту відповідальності за злочини німецького нацизму, хоча у каральній системі ІІІ Рейху служили не тільки німці та українці, а представники практично усіх європейських націй – росіяни, скандинави, англійці і навіть євреї.

«Парадокс цієї ситуації, - розповідає заступник голови ГО «Поклик Нації» Ярослав Свелеба, - є в тому, що кожен суд над Дем’янюком – це піар-хід, в який включаються і британське «Бі Бі Сі», і російське ОРТ. Але коли справа дійшла вже о суду реального, то ізраїльські судді не взяли на себе відповідальність. Вони врахували висновки ФБР, які свідчили, що основний доказ у справі «есесівське» посвідчення, яке нібито було видане І.Дем’янюку нацистами насправді сфабриковане у КДБ. Світові хочуть створити образ українця, пронацистськи налаштованого, - пронациста, який вбиває людей».

В роботі над кінофільмом його автори послуговувались великою кількістю унікальних документальних матеріалів, серед яких: документи, надані родичами І.Дем’янюка, зокрема його дітьми, документи від його захисників, свідчення сусідів та знайомих, а також значний обсяг відеопродукції провідних світових телеканалів.

Зі слів керівників ГО «Поклик Нації», прем’єра в Івано-Франківську розпочне масштабний тур кінофільму різними регіонами України. Зокрема, другий показ заплановано вже за тиждень у місті Львові.

Івано-франківський глядач зможе переглянути фільм безкоштовно 7 квітня о 14.00 годині у Рубіновому залі театрі кіно «Люм’єр».

Автор: Сергій БІЛИЙ