друкувати


Алкоголь змушує людину почувати себе привабливішою та розумнішою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-02 11:45:15

Психологи, що працювали під керівництвом Лорана Беге з Університету Пьєра Мендеса-Франса (Франція) довели: келих алкогольного напою, дійсно, змушує людину почувати себе привабливішою, забавнішою та розумнішою.

Учені перевірили це твердження, як в лабораторних, так і в польових умовах (у місцевому барі). У рамках першого експерименту була зібрана група з 19 осіб (дві третини припадали на чоловіків). Їх попросили оцінити свою привабливість за шкалою від 1 до 7. При цьому фіксувався рівень алкоголю в їх організмі. Чим він був вищий, тим краще себе оцінювали люди незалежно від реальності.

Пізніше до співпраці залучили 94 чоловіків, яким нібито потрібно було протестувати новий коктейль. Їм сказали, що половині з них дадуть алкогольну версію коктейля. Але ніхто не знав, яку версію отримає саме він. Учасникам потрібно було записати короткий ролик з собою, а потім оцінити себе у цих роликах з точки зору привабливості і почуття гумору.

Висновки досліджень виявилися цікавими: у ході першого експерименту алкоголь підвищував самооцінку. Але так само діяла сама ідея вживання спиртного в другому експерименті. Тобто, якщо людина вірила, що випила алкогольний напій, вона краще себе оцінювала. Виходить, по суті, саме спиртне не працює. Важлива переконаність, як при вживанні плацебо.

Джерело: Освітній портал