друкувати


В другій лізі Івано-Франківщини гратиме 8-9 команд

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-30 12:30:44

Відбулась нарада представників команд, які мають намір змагатися в обласній першості. Ця зустріч мала визначити (хоча б орієнтовну) кількість клубів, що змагатимуться в новому сезоні.

За попередньою інформацією в цьому дивізіоні стартує близько 8 команд. Принаймні, така кількість учасників підтвердила своє бажання брати участь в турнірі. Якщо ситуація не зміниться, то інтерес до такого малочисельного змагання може відчутно знизитися.

До речі, друга ліга стартує 22 квітня. Офіційно підтвердили своє бажання грати в другій лізі команди з Обертина, Тисмениці, Кут, Верховини, Болехова, Тлумача, Сваричева, Побережжя. Продовжує шукати фінансову можливість для участі в першості п'ядицький "Колос". Досі не дала офіційної відповіді про свою участь/неучасть команда із Рогатина. Ходять слухи про можливу участь ще декількох команд. Та на даний момент маємо офіційну цифру - 8 клубів бажають грати в першості.

Якщо чесно, очікував, що в турнірі змагатиметься, як мінімум 11-12 команд. Все-таки, опускатися нижче рівня сезону 2011 року не хочеться. Звичайно, радує той факт, що сформована повноцінна перша ліга. Одразу 16 команд матимуть можливість поборотися за чемпіонське звання. Але ж не чемпіонатом єдиним... Якщо не відбудеться суттєвих змін, і в першості змагатиметься лише 8-9 команд, то можна з впевненістю говорити, що інтерес до такого турніру суттєво впаде. За весь рік учасник першості проведе лише 8-9 домашніх матчів. Це у випадку, якщо ніхто не зніметься із змагань достроково. Такий "недобір" може створити ситуацію, за якою кращі футболісти команд першості старатимуться знайти інші клуби (в першій лізі нашої області), які просто грають частіше. Вже ширяться чутки, що клуби, які мають фінансову можливість виступати в обласній першості та попередньо висловлювали таке бажання, зараз близькі до того, щоб відмовитися від участі саме через невелику кількість суперників. Який же вихід може бути із цієї ситуації? Давайте спробуємо визначити найоптимальніші варіанти.

1. Зміна формату проведення першості області. Збільшити кількість матчів могло б проведення змагань в 3-4 кола. Також, в такій ситуації можна використати систему "матчів на виліт".

2. Переведення до другої ліги декількох команд обласного чемпіонату. Минулого сезону аутсайдери першої ліги відчутно поступалися в силі своїм суперникам. Ці команди уникнули вильоту до другої ліги через те, що "Ніка-Динамо" та "Прикарпаття-2" не дограли сезон. Можливо варто перевести 2-3 гірші команди обласного чемпіонату до нижчого за рангом дивізіону. Тут вони б могли боротися за високі місця, а не просто "числитись" серед учасників змагань.

3. Введення пільг для команд-новачків. Така ідея озвучувалась представниками команд ще минулого року. Вона передбачає, що для залучення нових учасників потрібно зменшити розмір вступного внеску новачків. Думаю, ця пропозиція також має право на життя.

До старту першості залишилося обмаль часу. Тому в дуже стислі терміни необхідно зробити все для того, щоб залучити до участі більшу кількість команд. Бо існує серйозна загроза того, що першість вже в найближчі роки просто зникне в тіні обласного чемпіонату. А цього дуже б не хотілось...

Автор: Роман ТРАЙТУРАК