друкувати


У Калуші започатковано виконання операцій з використанням телекомунікацій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-30 11:30:26

У Калуській центральній районній лікарні започатковано виконання операцій з використанням телекомунікацій. В операційній цього медичного закладу виконано перші три оперативні втручання, які транслювались у відеорежимі в актовій залі, де були присутні спеціалісти-лори нашої і частково Львівської областей, головні лікарі районних (міських) лікарень, лікарі-інтерни обласної лікарні, представники кафедри оториноларингології Івано-Франківського національного медичного університету (ІФНМУ), інші медичні спеціалісти.

Операції, які здійснювалися за допомогою мікроскопа, виконував хірург зі світовим іменем професор медичного факультету університету міста Джорджтауна (США) виконавчий директор міжнародної благодійної місії Global ENT Outreach Річард Варнер, а коментував її для всіх присутніх у залі завідувач кафедри оториноларингології з курсом хірургії голови та шиї ІФНМУ професор, доктор медичних наук Василь Попович (організатор проекту з дистанційної освіти в університеті).

Цей медичний захід у Калуші відбувався в рамках спільного американсько-українського практичного освітнього семінару «Сучасні тенденції в отохірургії» (Івано-Франківськ - Калуш).

Йдуть останні приготування до операції. На величезному екрані зали (на всю стіну) видно, як над столом, куди мають покласти пацієнта, налаштовують мікроскоп. Професор Василь Попович задоволено мовить, що мікроскоп цей - супер, як і багато інших приладів цієї лікарні, і якість зображення на екрані прекрасна. Головний лікар Калуської ЦРЛ іван Красійчук додає, що сьогоднішні операції будуть виконуватися безкоштовно, хворих для цього підбирали заздалегідь, а виписки з історії хвороби кандидатів на операцію йшли до обласних спеціалістів і особисто до Річарда Варнера.

Калуський головний лікар упевнений, що нинішні операції стануть серйозним поштовхом до розвитку ЛОР-служби. Кращого навчання спеціалістів годі придумати. Адже в прямому режимі будуть показувати техніку виконання складної операції. На екрані буде видано все до найменшої дрібнички, у багато разів збільшеному вигляді. Навіть якби стояв за спиною професора-хірурга, то не побачив би того, що зараз покаже екран.

Підвозять хворого. Оголошується: пацієнтові - 17 років. Скарга - на зниження слуху в лівому вусі. Свій хист коментатора і далі проявляє доктор медичних наук Василь Попович:

- Ви зрозуміли, - повертається півбоком до зали, щоб і екран бачити, і присутніх, - у хлопця - патологія лівого вуха. Сьогоднішня операція дасть можливість одночасно санувати йому вухо, ліквідувати в ньому весь запальний процес і протезувати барабанну перетинку, оскільки там є перфорація. Словом, оперативне втручання позбавить його великих проблем зі слухом. У цього хлопця буде нормальний слух! - твердить професор...

І в цей час професор Роберт Варнер ніби задивляється в залу, відірвавшись від налаштованого мікроскопа. Ще й долонею до зали махає, всміхаючись. Василь Попович не пропускає момент, аби повідомити: з професором Варнером вони ближче познайомилися на конгресі в Барселоні. Він його запросив на Прикарпаття, і той погодився приїхати. До сьогоднішньої операції американець уже кілька разів приїжджав до нас. Вивчав можливості краю у медицині. Його задовольнило те, що побачив, особливо - технічна база в Калуші.

Людина, яка зробила понад півтори тисячі складних операцій у всьому світі, стала за мікроскоп і взяла в руки скальпель. На екрані - крупний план того, що робиться на вусі пацієнта: розрізається шкіра, береться пластичний матеріал із зовнішньої ділянки з фастії воскового м’яза, заготовляються лоскути, що використовуватимуться для пластики.

- Ми знаємо, що є близько десяти типів оперативних втручань на вусі, - каже Василь Попович. - Оце, що ми бачимо, - максимальне за об’ємом...

А професор-хірург уже готує ложе для трансплантата. Встановлює трансплантат.

- Практично завершується трансплантація і процес поліпшення слуху, - коментує далі Василь Попович. - Залишається ще пластичний етап. Тобто потрібно сформувати новий зовнішній слуховий прохід. - і додає: - У цього пацієнта не буде ідеального слуху, як у здорової людини. Слух буде трохи слабшим, як у нормально чутливого вуха. Але - в зоні соціально-адекватного. Тобто йому не треба буде користуватися слуховим апаратом. Погодьтеся, що це дуже важливо для юнака, в якого ще все життя попереду.

Започатковане в калуській лікарні, за домовленістю з її адміністрацією, матиме продовження, яке називатиметься безперервними курсами. Є сподівання, що в майбутньому хірурги, яких цей процес зацікавить, будуть проводити тут майстер-класи. Є домовленість, що наступного разу представники міжнародної благодійної організації Global ENT приїдуть до нас із набором інструментів. Перш ніж подарувати їх нашим хірургам, а таке передбачено, навчать їх оперувати ними. Більше того, оскільки ця хірургія досить складна і відразу освоїти її не можна, то професор Річард Варнер пообіцяв привезти так зване робоче місце (типу тренажера), на якому наші хірурги освоять основні навики і під контролем цього професора проводитимуть оперативні втручання.

- У наступний етап, - наголошує професор В. Попович, - завдяки ось цим комунікаціям я зі свого кабінету в івано-Франківську, а професор Варнер зі свого з Нью-Йорка чи Джорджтауна стежитимемо, як наші хірурги проводитимуть оперативні втручання. Це, що ми сьогодні бачили, і є частиною дистанційної освіти. Точніше... Приміром, виник тяжкий для діагностики випадок, не зовсім зрозумілий.

З допомогою комунікацій зв’язуємося з доктором Варнером в Америці чи з професором з Івано-Франківська - і вони консультують. Причому миттєво передати їм можна не лише рентгенограму, а й реальне зображення: кладемо пацієнта під цей мікроскоп, наводимо на хворого його «око» - і світило хірургії в Нью-Йорку бачить, як виглядає хворе вухо. У нього на екрані є все: і томографічне зображення, і інші методи обстеження. Разом і сформулюємо діагноз...

А професор Варнер на завершення «калуського дня» обласного семінару з участю тих же присутніх у залі провів ще дві складні операції (двох сестер, у яких яскраво виражена спадкова схильність до захворювання вуха) та брав участь у лекції про вплив патології вуха на... добробут нації.

Автор: Петро ШЕВЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА