друкувати


Амбіції вкорочують людський вік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-29 11:30:44

Професор Тімоті Джадж із Університету Нотр-Дама дійшов висновку, що амбіції вкорочують людський вік. У його дослідженні взяли участь 700 осіб, за котрими вчений спостерігав із дитинства, йдеться в сюжеті ТСН.

З'ясувалося, що амбітні люди навчалися та працювали у престижніших закладах, а також більше заробляли. Проте насолоди від життя вони діставали менше, гірше почувалися та помирали раніше.

В українців також існують проблеми з амбіціями: хтось нервує, бо не може досягти мети, а хтось не здатен ризикувати вдалою кар'єру заради родини чи здоров'я.

Наталя Могилевська – одна з тих, хто пробоєм прямує до мети. Високі цілі, до яких іноді ледве дотягується, щільний графік, і жодної хвилини на відпочинок. У жертву вона принесла найважливіше.

"Я дуже хоче бути гарною дружиною, створити сім'ю, але розумію, що найцікавіше для мене все рівно... Я не можу розірватися", - зізнається вона.

Фахівці застерігають: для амбіційних людей найважливіше – не потрапити в залежність від поставленої мети.

"Настає так званий синдром псіхоемоціоального вигоряння, людина вигоріла, і вже синдром хронічної втоми. А далі йдуть якісь певні захворювання, тому що ресурс може не відповідати поставленій меті", - зауважує психолог Наталя Кухтіна.

Вона запевняє, що це вже світова проблема. Адже спочатку в жертву йдуть особисті інтереси, потім родина, а далі – здоров'я. Все це обертається незадоволенням, роздратованістю чи навіть агресією.

Успішні люди, почувши таке, лише віджартовуються.

Науковці все одно ж радять надміру не напружуватися. А головне – діставати насолоду від того, що ви робите. Тоді ніякі стреси вас не здолають.

Джерело: ТСН