друкувати


Популярність писанкарства у Івано-Франківську зросла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-29 02:30:22

За місяць до Великодня. Зазвичай саме тоді й стартують вже традиційні майстер-класи з писанкарства у Музеї мистецтв Прикарпаття. Цього року вже вп'яте усі охочі озброїлися писачками і розпочали власноручну підготовку до найбільшого християнського свята.

До речі, залюбки навчаються не лише щирі прикарпатці, але й іноземці — до прикладу, студенти вишів та учні багатонаціональної третьої школи. Основа, яку опановують усі без винятку — це традиційна місцева писанка. Хоча вона через свою чітку геометрію вважається значно складнішою за інші варіанти оздоблення пасхальних яєць.

Зазвичай ажіотаж спостерігається за два тижні до Паски. Та цього року популярність писанкарства у Івано-Франківську, констатує майстриня, зросла у кілька разів. Довелося навіть докуповувати знаряддя праці писанкарів — на всіх охочих не вистачило воскових писачків.

На імпровізованих добровільних уроках тісно, однак весело. Тетяна за фахом — історик. На майстер-класі вона допомагає учням із фарбами. Сама дівчина теж щойно дебютувала у цьому прадавньому мистецтві, що зародилося ще задовго до нашої ери. А ось і перші трофеї.

Незвичні для писанкарства поєднання барв — то уже новітні спроби декорування великодніх символів. Іноді вони схожі на веселу анімацію. Якщо забракло фантазії — можна скористатися численними взірцями. На них — усе багатство автентичної символіки.

Джерело: Радіо «Західний полюс»