друкувати


Пасивне куріння у ранньому віці небезпечніше для дівчаток, ніж для хлопчиків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-29 10:10:56

Учені з'ясували, що пасивне куріння у ранньому віці небезпечніше для дівчаток, ніж для хлопчиків. Як повідомляє прес-служба Університету Цинциннаті (США), дослідження провела група фахівців під керівництвом Келлі Бранст (Kelly Brunst).

У дослідженні взяли участь 476 дітей, у яких хоча б один з батьків мав ту або іншу алергію. За станом здоров'я учасників спостерігали до семирічного віку. Щороку вони здавали шкірні проби для виявлення гіперчутливості до різних алергенів. У віці двох і чотирьох років волосся дітей досліджували на вміст котиніна. Ця речовина є продуктом розпаду нікотину, її наявність у волоссі свідчить про контакт дитини з тютюновим димом. Крім того, вчені оцінили функцію легенів у семирічних дітей, а також обстежували їх на наявність бронхіальної астми.

Група Бранст порівняла показники дітей з підвищеною чутливістю до того або іншого алергену, виявленою до двох років, а також їх однолітків, які не були сенсибилізовані до алергенів. За даними дослідження, ризик зниження функції легенів у результаті пасивного куріння був вищий у першій групі, ніж у другій.

При цьому у дітей, у яких гіперчутливість до алергенів розвивалася пізніше за дворічний вік, функція легенів погіршувалася не настільки різко. Учені також з'ясували, що у дівчаток з першої групи показники легеневої функції були в середньому в шість разів нижче, ніж у хлопчиків.

Раніше дві незалежні групи дослідників із США та Великої Британії виявили зв'язок пасивного куріння з ризиком розвитку синдрому дефіциту уваги і гіперактивності, а також інфекцій середнього вуха в дитячому віці.

Джерело: Освітній портал