друкувати


Хіміотерапія лікує рак, але вбиває клітини мозку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-24 10:45:49

Хімічні речовини, які зараз застосовують для лікування раку, можуть вбивати не тільки ракові клітини, але й клітини головного мозку.

Як з'ясувала група американських дослідників з Університету Рочестера в штаті Нью-Йорк, хіміотерапія, що знищує від 40% до 80% ракових клітин, одночасно призводить до загибелі 70-100% певних типів клітин мозку.

Науковці вивчили дію трьох ліків, які найбільш часто застосовуються в хіміотерапії, - кармустина, ціпластіна і цитозина.

Всі три препарати виявилися токсичними щодо деяких типів клітин, які виконують захисну функцію в головному мозку.

Як встановили вчені, ці препарати також вбивають олігодендроцити - тип клітин, які відіграють найважливішу роль у передачі електрохімічних імпульсів в нервовій системі.

Є також поки не доведене припущення, що ці препарати ушкоджують клітини гіпокампа - ділянки мозку, що відповідає за пам'ять і процеси отримання нових знань.

Уже давно відомо, що хіміотерапія раку призводить до різноманітних неврологічних порушень - зокрема, до провалів пам'яті, конвульсій, і навіть до передчасного недоумства.

Раніше вважалося, що появу психоневрологічних порушень пояснює важкий психологічний стан онкологічних хворих.

Втім, і зараз дослідники вказують, що отримані результати не означають, що наявні методи хіміотерапії раку дискредитовані. Мова йде про більш глибоке розуміння токсичної природи антиракових препаратів, що може врешті-решт призвести до їхнього удосконалення.

Джерело: ТСН