друкувати


ГО проти того, щоб дві третини Конституційної Асамблеї становили представники влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-24 10:30:20

Проблеми демократії в Україні, згортання основних прав і свобод; вибори – 2012 – як зробити їх чесними та прозорими та якою має бути Конституційна Асамблея.

Ці питання становили лейтмотив Четвертого форуму Громадянської асамблеї України, який відбувся 22 березня у столиці. Про це розповів вчора, під час прес-конференції в івано-франківському прес-центрі «Вектор» голова громадської організацій «Станіславська правозахисна група» Андрій Малетин.

З його слів участь у Форумі взяли представники близько 400 громадських організацій з усіх регіонів України громадські організації «Животоки», «Карпатське коло», «Асоціація молодих підприємців», «Народна влада», «Комітет оборони прав людини» та інші.

При цьому було відзначено, що демократія в Україні сьогодні перебуває під загрозою, однією з ознак чого можна вважати ініціативу Президента України щодо скликання Конституційної Асамблеї, дві третини складу якої, за президентським задумом мають становити представники органів влади.

В той же час, делегати Форуму переконані, що нову Конституцію України «мають приймати не у Адміністрації Президента на маніпулятивному референдумі» а Конституційна Асамблея, сформована з представників народу, які після прийняття нового Основного закону не матимуть права обиратися до органів влади протягом 10 років. В цьому обмеженні, на думку пана Малетина, полягає гарантія того, що Конституція захищатиме інтереси людей, а не чиновників чи олігархів.

Автор: Сергій БІЛИЙ