друкувати


І.Олійник: Економіка області тримається на заробітчанах...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-23 01:30:47

Свої пропозиції щодо пооб’єктного розподілу коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2012 рік та щодо проектів рішень з деяких інших питань, які розглядатиме 23 березня сесія обласної ради, подала її постійна комісія з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Та спершу, звичайно, депутати заслухали інформації заступника голови облдержадміністрації Руслана Гусака, начальників головних управлінь економіки — Володимира Поповича, регіонального розвитку та будівництва ОДА — Петра Гречанюка, керівників окремих обласних відомств. Не обійшлося і без дискусій щодо обсягів асигнування коштів по конкретних об’єктах, включених до списків для фінансування їх будівництва або капітального ремонту в рамках обласних програм, та на реалізацію заходів, передбачених тими програмами. Адже можливості цьогорічного куцого обласного бюджету вкрай обмежені.

Одразу після засідання комісії її голова Ігор Олійник на наше прохання прокоментував підсумки роботи депутатів з підготовки питань на сесію обласної ради:

— Крім пооб’єктного розподілу коштів бюджету розвитку обласного бюджету, ми погодили також проекти рішень щодо програми соціально-економічного і культурного розвитку області на 2012 рік та основних напрямів розвитку на 2013 і 2014 роки, регіонального плану дій на 2012 рік із впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів інфраструктури Івано-Франківської області до 2015 року та з деяких інших питань порядку денного наступної сесії обласної ради.

Відверто кажучи, вважаю мізерною як на численні потреби громади ту суму коштів — 11 млн грн, яку дали на розвиток області. Маю на увазі фонд розвитку обласного бюджету, кошти якого має розподілити сесія облради. і особливо мізерною ця сума виглядає порівняно з тими 400 млн американських доларів, або 3,2 млрд у гривневому еквіваленті, які в середньому за рік — ці дані я взяв у Нацбанку — область отримує через банки з-за кордону. Йдеться, звичайно, про гроші, які наші заробітчани перераховують своїм рідним. Ті пускають їх в обіг, перетворюють на товар, купуючи продукти, одяг, квартири, оплачуючи навчання своїх дітей у ВНЗ і т.п. Тож завдяки цим грошам отримують зарплати лікарі й учителі. Переконаний: економіка Івано-Франківщини наразі тримається на заробітчанах.

А от щодо програми соціально-економічного і культурного розвитку області, то, на превеликий жаль, члени нашої постійної депутатської комісії не змогли подати на президію ради якісь свої пропозиції. Бо на сьогодні, хоча йде вже третій місяць року, ми ще не знаємо, якими будуть субвенції Івано-Франківщині згідно з законом про Державний бюджет України на 2012 рік. Ми б хотіли, щоби був справедливим розподіл урядом коштів на соціально-економічний розвиток між різними регіонами, щоб їх обсяг відповідав кількості населення, зокрема і нашого краю.

Готуючи для розгляду на сесії облради питання про програму соціально-економічного і культурного розвитку області і про регіональну програму будівництва, ми акцентували свою увагу на тому, як виконується Угода щодо регіонального розвитку області, укладена між Кабінетом Міністрів України та Івано-Франківською обласною радою. А в її реалізації, гадаю, мала би бути зацікавлена і виконавча, і представницька влада. Як ми почули на засіданні комісії, частину з того, що планувалося, профінансовано, однак це можна сказати не про всі заходи, передбачені угодою. Скажімо, не виконується її пункт про проектування і будівництво автотранспортної магістралі в обхід м.Івано-Франківська, а невід’ємною складовою цього проекту має стати зведення мосту через р. Бистрицю Солотвинську, адже єдиний нині у львівському напрямку міст зазнав ушкоджень під час повені 2008 року, і в разі подальшої його руйнації всі транспортні потоки в тому напрямку будуть заблоковані.

Комісія погодилася з пропозиціями депутатів про те, щоб до регіональної програми будівництва внести всю заборгованість з фінансування робіт на об’єктах інфраструктури області за минулі роки — це стосується і ліквідації наслідків повені 2008-го, й передбачених цією програмою заходів щодо вирішення низки інших проблемних для краю питань. Наполягатимемо перед органами виконавчої влади краю на безумовному її виконанні.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА