друкувати


Депресію вчені пропонують лікувати електрошоком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-21 11:45:36

Дослідники Абердінського університету в Шотландії повідомили, що зробили прорив у розумінні механізму спірного для деяких методів лікування депресій.

У дослідженні, опублікованому в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, дослідники вперше продемонстрували, що електросудорожна терапія (ЕСТ) знижує гіперактивні зв'язки між частинами мозку, що керують настроєм, і контролюють мислення та концентрацію уваги.

Електросудорожна терапія, коли людині дають розряд струму, що викликає конвульсії, застосовується в психіатрії вже понад 70 років.

За словами професора Іана Ріда, який очолює групу вчених, цей метод лікування часто критикувався, оскільки насправді ніхто точно не знав механізм його дії.

Психіатри давно знали емпірично, що імпульс струму якимсь чином перенастроює діяльність мозку і призводить до тимчасового полегшення страждань людини, хворої на депресію.

Цього разу вчені скористалися магнітно-резонансною томографією для дослідження мозкової активності у дев'яти хворих клінічною депресією до і після електросудорожної терапії.

"Ми вважаємо, що розгадали 70-річну загадку, оскільки зрозуміли, яким чином різні ділянки мозку взаємодіють між собою в результаті електросудорожної терапії, - розповідає професор Іан Рід. - Не дивлячись на всі суперечки, які викликає цей метод лікування, його ефективність вельми велика, оскільки 75-85% пацієнтів позбавляються від симптомів хвороби".

Джерело: Освітній портал