друкувати


Банки не хочуть ризикувати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-15 12:10:07

У лютому поточного року банки видали людям кредитів на 555 млн гривень, що в три рази менше, ніж у грудні, та в 7 разів менше, ніж було пікове значення в серпні - 3,4 млрд грн, повідомили в НБУ.

У самих фінустановах таку тенденцію пояснюють високими ризиками при видачі споживчих позик та непомірно високими відсотками, пише "Комерсант-Україна".

"Багато банків скорочують споживче кредитування, оскільки воно пов'язане з великими ризиками, які можуть збільшитися ще більше у зв'язку з прийняттям законопроекту N9593", - сказав голова правління "ВіЕйБі" банку Денис Мальцев.

Ще однією причиною скорочення споживчого кредитування є його дорожнеча для клієнтів.

"Істотно підвищені восени депозитні ставки спричинили за собою і збільшення ставок по кредитах. В результаті заставні кредити, особливо іпотека, в умовах нинішньої економічної ситуації стали для українців занадто дорогими. Середня ставка по ринку становить зараз близько 20%, тоді як вважається, що іпотека може бути масовим продуктом при ставці не вище 15%. Іпотеку зараз беруть хіба що на рік, коли людям потрібно просто перекрити відсутню суму при продажу старої квартири та купівлі нової", - пояснила начальник відділу кредитних продуктів "ОТП" банку Світлана Спіцина.

За її словами, видача автокредитів скорочується приблизно з тієї ж причини - через високі ставки та високого першого внеску.

"А коли в людини на руках вже є 65-75% суми, вона часто просто відмовляється від докредітування в банку або ж бере гроші на короткий термін - не більше року", - додала Спіцина.

Банкіри зазначають, що в найближчі місяці можлива зміна цієї тенденції, оскільки песимістичні очікування ринку поступово знижуються, і банкіри навіть прогнозують послаблення монетарної політики.

Нагадаємо, нещодавно Рада почала розглядати законопроект "Про споживче кредитування", що передбачає розширення прав позичальників у вирішенні з банками кредитних суперечок.

Джерело: ТСН